У хіматаці в Сирії використали зарин – експерти

Дата: 20 Квітня 2017
A+ A- Підписатися

“Беззаперечні” результати аналізів свідчать, що у хімічній атаці в сирійській провінції Ідліб на початку квітня використали зарин або схожу речовину.

Про це повідомляє ВВС Україна з посиланням на заяву Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ).

Голова організації Ахмед Узюмджу розповів, що проби, які взяли у 10 жертв атаки, проаналізували у чотирьох лабораторіях.

“Результати цих аналізів з чотирьох спеціальних лабораторій ОЗХЗ свідчать про дію зарину або речовини, подібної до зарину. Детальнішу інформацію ми отримаємо пізніше, але наявні результати є неспростовними”, – сказав керівник Організації із заборони хімічної зброї.

Команда ОЗХЗ готова вирушити до міста Хан Шейхун, де використали хімзброю, як тільки це дозволить ситуація з безпекою.

Ахмед Узюмджу додав, що експерти продовжують опитувати постраждалих та брати необхідні зразки.

Як повідомлялось, через авіаудар 4 квітня по контрольованому повстанцями містечку Хан Шейхун ‎загинули щонайменше 87 людини. За даними дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ, серед загиблих – 27 дітей. 

Сирійський уряд заперечує використання хімічної зброї.

Союзник сирійського президента Башара Асада – Росія стверджує, що авіація обстріляла склади повстанців, де вони начебто виготовляли хімічну зброю.

США покладають відповідальність за атаку на сирійську урядову авіацію. Уночі 7 квітня з двох американських есмінців у Середземному морі випустили 59 крилатих ракет “Томагавк” по авіабазі у Сирії. Сирійська влада заявила про загибель шістьох військових. Президент США Дональд Трамп назвав ракетний удар відплатою за хімічну атаку. 

Сирія зобов’язувалася позбутися свого арсеналу хімічної зброї за договором між США та Росією у 2013 році. Угоду уклали після хімічної атаки на початку року в Дамаску.

Раніше повідомлялось, що Human Rights Watch задокументовано вісім хімічних атак сирійського уряду на цивільних.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter