У Харкові видають повістки до армії на станціях метро

Дата: 18 Травня 2015
A+ A- Підписатися

У Харкові повістки до військкомату почали видавати не лише за місцем проживання або роботи, але і на станціях метро.

Як повідомляє Харківська правозахисна група з посиланням на Харків.depo.ua, в органах військового управління запевняють, що діють відповідно до закону і можуть видавати повідомлення в будь-якому громадському місці. Тим часом харків’яни і правозахисники сумніваються в законності такої процедури.

Днями виклик до Жовтневого районного військкомату прямо на станції метро “Холодна гора” отримав 27-річний Костянтин Ж. Він розповів, що вранці до нього підійшли працівник міліції і представник військкомату, представилися і попросили пред’явити паспорт. Після цього одразу вписали до повістки прізвище, ім’я, по батькові та адресу харків’янина і вручили документ, що зобов’язує з’явитися до призовного пункту.

Чоловік запевняє, співробітники не перевіряли його дані у списках. Також йому раніше не приходили повідомлення про необхідність прийти до військкомату.

У соцмережах харків’яни пишуть, що аналогічні випадки траплялися і на інших станціях метрополітену.

Заступник військового комісара Харківської області Юрій Калгушкін запевняє, що повістки військовозобов’язаним та призовникам можна вручати за місцем проживання, роботи, навчання і в громадських місцях: “Конкретні місця не обумовлені ніде, а процедура ця називається “сповіщенням”. Зупинити в метро або на вулиці співробітник міліції може будь-якого чоловіка у віці від 18 до 60 років. У представників же військкоматів при собі є списки військовозобов’язаних“.

Голова Чугуївської правозахисної групи, член Харківської правозахисної групи Роман Лихачов говорить, що повістки вручали і на блокпостах ДАІ. Правозахисник називає неправомірною процедуру видачі повідомлення в метро і на вулиці із заповненням документу на місці.

Повістки повинні вручати за місцем проживання, роботи або навчання людини. Навіть якщо придумали якийсь наказ у військкоматі про вручення повісток у транспорті, він абсолютно незаконний“, – зазначив Лихачов.

При цьому людину повинні викликати до військомату того району, де він живе чи працює. За словами правозахисника, міліціонер може супроводжувати представника військкомату, перебувати поруч при врученні повістки, але одразу вести за собою громадянина у військкомат не має права.

Нагадаємо, Міністерство оборони України збирається у травні-червні звільнити в запас близько 15 тисяч військовослужбовців, які призвані на військову службу під час мобілізації на особливий період.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter