У харківській школі-інтернаті немає постійного лікаря

Дата: 26 Червня 2015
A+ A- Підписатися

Вхід у будівлю Харківської спеціальної школи-інтернату не обладнаний пандусом, також у закладі не вистачає лікаря.

Як повідомляє офіційний сайт Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, моніторингова група у складі Регіонального координатора Уповноваженого у Харківській області Юрія Чумака та громадських моніторів Андрія Черноусова, Світлани Щербань та Костянтина Ключарьова 18 червня відвідала Харківську спеціальну школу №6 І-ІІІ ступенів Харківської обласної ради.

Монітори дізналися, що школа-інтернат була перейменована зі “Спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату для дітей зі зниженим слухом”. Таким чином, випускники спеціальної школи-інтернату одержують документи про освіту встановленого зразка, які жодним чином не відрізняються від атестатів інших шкіл.

У школі навчаються 154 дитини, функціонують 17 класів. 7 із 24 навчальних кабінетів – з новітньою апаратурою колективного та індивідуального призначення, мультимедійним обладнанням, інтерактивними дошками. Для учнів також доступні заняття за програмою “Живий звук”, яка призначена для ефективного розвитку мовлення та когнітивних навичок дітей, що мають сенсорні та інтелектуальні порушення, кімната з корекційно-розвивальним обладнанням.

Під час візиту монітори виявили, що було суттєво зменшено кількість годин трудового навчання (з 4 годин на тиждень до однієї). А такі заняття потрібні для вихованців, які перебувають в умовах стаціонару постійно, і лише там можуть засвоїти навички самообслуговування та самостійного життя.

Монітори відзначили, що кожна дитина має індивідуальну програму реабілітації. У закладі є тренажерна зала, спортивна та актова зали, на території є ігровий майданчик. Разом з тим, немає спортивного обладнання на вулиці для дітей старшого віку.

За словами медсестри, медичне забезпечення школи є задовільним, ліків вистачає, в тому числі противірусних на осіннє-зимовий період. Однак вже більше року залишається проблемою відсутність у закладі лікаря, у школі чергує лише один нічний вихователь на близько 20 дітей.

Вхід у будівлю не обладнаний пандусом. За інформацією директора, його планується обладнати найближчим часом.

За результатами візиту учасники констатували, що для вихованців організовано належний навчально-виховний та реабілітаційний процеси. Проте, з огляду на особливі потреби дітей, існує необхідність у постійному догляді лікаря. Адміністрація закладу пообіцяла вирішити це питання до початку нового навчального року.

Нагадаємо, у березні моніторингова група у складі представників Секретаріату Уповноваженого спільно з громадськістю виявила, що у Надвірнянському будинку дитини у Івано-Франківській області хронічно хворим дітям-сиротам з вираженим больовим синдромом не надається доступ до відділення паліативної допомоги. Кімнати дитячого будинку-інтернату перенаселені, діти місяцями не бувають на свіжому повітрі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter