У Казахстані в 2012–2013 роках сотні релігійних громад були ліквідовані через недосконале законодавство

Дата: 21 Вересня 2016
A+ A- Підписатися

Норми про реєстрацію місцевих релігійних об’єднань у Казахстані є обмежувальними, не співмірними і дискримінують релігійні об’єднання.

Про це йдеться у збірнику фонду “Відкрита позиція” “Свобода релігії і переконань в Центральній Азії: тенденції та виклики”.

Релігійні об’єднання в Казахстані розділені на місцеві, регіональні та республіканські. Для реєстрації місцевих релігійних об’єднань потрібно не менше 50 осіб, регіональних – не менше 500, республіканських – не менше 5 000 віруючих.

“Згідно з адміністративним та кримінальним законодавством Казахстану релігійна діяльність без реєстрації об’єднання заборонена під загрозою покарання. Закон про державну реєстрацію юридичних осіб передбачає цілу низку підстав для відмови в реєстрації, перереєстрації юридичних осіб та їхніх філій”, – зазначається у виданні.

Експерти зазначають, що після вступу у 2011 році в силу нового закону про релігійну діяльність і релігійні об’єднання, що містить норми про обов’язкову перереєстрацію, сотні релігійних громад були ліквідовані.

У вересні 2013 році до відповідальності притягнуто за ст. 375-1 Кодексу про адміністративні правопорушення імама незалежної мечеті “Фатіха” Т. з накладенням штрафу в розмірі 425 євро.

Громада “Фатіха” була зареєстрована у вересні 2005 року за домашньою адресою імама, але у 2012 році громада не змогла пройти перереєстрацію, оскільки вона відмовилася приєднатися до Духовного управління мусульман Казахстану.

“Діяльність незареєстрованих релігійних об’єднань заборонена під загрозою покарання, що не відповідає міжнародним стандартам забезпечення права на свободу совісті та релігії (віросповідання)”, – резюмують автори видання.

У виданні йдеться про те, що законодавство Казахстану про свободу совісті та релігії встановлює обмеження, деякі з яких мають дискримінаційний характер.

Також експерти наголошують на тому, що в Казахстані релігієзнавчою експертизою неправомірно втручаються у сферу свободи думки, совісті, переконань.

Раніше повідомлялося, що за 25 років незалежності України кількість релігійних організацій в країні збільшилася уп’ятеро в порівнянні з 1990 роком.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter