У Казахстані створені бар’єри для місіонерської діяльності і заснування релігійних об’єднань

Дата: 25 Вересня 2016
A+ A- Підписатися

У Казахстані законом про релігійну діяльність і релігійні об’єднання визначено, що місіонерська діяльність – це поширення віровчення від імені зареєстрованих у Казахстані релігійних об’єднань.

Правозахисники називають цю норму суперечливою і зазначають, що закон практично ставить знак рівності між поширенням віровчення і місіонерською діяльністю.

“Як релігійне об’єднання може набрати необхідне для реєстрації число віруючих, якщо місіонерська діяльність дозволена тільки зареєстрованим організаціям? Із метою реєстрації необхідно розмежувати релігійну діяльність із розповсюдження релігії, яка вже присутня на території даної країни і, місіонерську діяльність із розповсюдження нового віровчення”,ідеться у виданні фонду “Відкрита позиція” “Свобода релігії і переконань у Центральній Азії: тенденції та виклики”.

Правозахисники висловлюють жаль, що казахстанське законодавство розвивається шляхом серйозних обмежень місіонерської діяльності.

“Протягом 2013–2014 років влада переслідувала будь-яких проповідників за так звану незаконну місіонерську діяльність, при цьому зазначала, що будь-яке поширення віровчення навіть зареєстрованого релігійного об’єднання вимагає дозволу для конкретної особи, яка проповідує. Використання місіонерами матеріалів релігійного змісту і предметів релігійного призначення допускається після отримання позитивного висновку релігієзнавчої експертизи”, – пояснюють правозахисники.

“Причому, крім підстав відмови в реєстрації як місіонеру у зв’язку з легітимними цілями (загроза конституційному ладу, громадському порядку, правам і свободам людини, здоров’ю та моральності населення), іншою підставою є негативний висновок релігієзнавчої експертизи, що порушує цілу низку міжнародних зобов’язань”, – додають вони.

Також експерти наголошують, що в Казахстані релігієзнавчою експертизою неправомірно втручаються у сферу свободи думки, совісті, переконань.

Як повідомляли раніше, за 25 років незалежності України кількість релігійних організацій в країні збільшилася уп’ятеро у порівнянні з 1990 роком. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter