У Каховці на Херсонщині намагалися пограбувати дві ромські могили

Дата: 26 Вересня 2016
A+ A- Підписатися

На каховському кладовищі невідомі намагалися пограбувати дві ромські могили, які правопорушникам не вдалося пограбувати минулого року. 

Про це Центру інформації про права людини повідомив мешканець міста Януш Панченко

Він пояснив, що наруга над ромськими похованнями стається не вперше. 2014 року на міському кладовищі розкопали 14 могил. 

“Тоді повиймали золоті вироби, аби здати в ломбард. Справу об’єднали. Із п’яти людей покарали усього двох. Троє уникнули покарання. Їх затримали як свідків, а не як співучасників злочину. Одному з трьох зловмисників вдалося уникнути покарання, утікши воювати в зону АТО”, – розповів Януш Панченко. 

Міліціонери тоді встановили, що до кожного поховання зловмисники виривали тунель. Потім розбивали цегляну стінку, через отвір відкривали труну і знімали з покійного прикраси і навіть золоті зуби. 

Каховський міськрайонний суд встановив розграбування могил на загальну суму 199 500 гривень. Двох чоловіків суд засудив на 7 років та 6 років 3 місяці ув’язнення і зобов’язав виплатити матеріальну шкоду та моральну кожному з восьми рідним померлих у розмірі 30 тисяч гривень.  

“Справа в тому, що роми кладуть разом з померлим деякі предмети, якими людина користувалася у житті, у тому числі, це можуть бути коштовні ювелірні вироби”, – пояснив мешканець Каховки. 

“23 вересня ми з братами приїхали на кладовище і побачили, що ті могили, які їм (зловмисникам – ред.) не вдалося розграбувати минулого разу, знову розриті”, – додав Януш Панченко. Серед тих двох могил є могила його померлого батька.  

Януш Панченко нарікає, що поліція не веде активних пошуків. 

У Каховському відділу поліції підтвердили наругу на каховському кладовищі. 

“Там був підкоп могили. З могили нічого не викрадено. Правопорушника встановити не вдалось. Наскільки я пам’ятаю, був підкоп до однієї могили”, – повідомив Центру інформації про права людини в. о. начальника Каховського відділу поліції Валерій Пестрецов

За його словами, поліція порушила кримінальне провадження за ст. 297 КК України (наруга над могилою, іншим місцем поховання або над тілом померлого). 

Санкція частини першої цієї статті передбачає покарання штрафом до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3 400 грн – ред.) або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter