У ЄС хочуть позбавити фіндопомоги Туреччину, яка заарештувала правозахисників

Дата: 20 Липня 2017
A+ A- Підписатися

Німеччина не виключає призупинення надання Туреччині фінансової допомоги від Європейського Союзу через арешт шести правозахисників, серед яких є і громадянин ФРН.

Про це заявив прес-секретар німецького уряду Штефан Зайберт, повідомляє Euractiv.

“На жаль, у нас постійно є причина говорити з Туреччиною про громадянські свободи та свободу преси. Ми вважаємо важливим переглянути допомогу на тлі останніх подій”, – сказав Зайберт.

Ідеться про пакет допомоги на суму 3 млрд євро, яку ЄС пообіцяв Туреччині в обмін на стримування потоку мігрантів, в основному з конфліктних зон на Близькому Сході. Ця угода допомогла різко скоротити кількість прибулих мігрантів.

Міністр закордонних справ Німеччини Зігмар Габріель навіть скоротив свою відпустку для врегулювання недавнього напруження з Туреччиною.

Раніше МЗС Німеччини викликало посла Туреччини у зв’язку з затриманням німецького правозахисника Петера Штойдтнера.

Штойдтнер разом з главою турецького відділення Amnesty International Іділь Есер і ще чотирма правозахисниками за рішенням суду будуть перебувати під вартою до закінчення слідства.

Нагадаємо, 5 липня у Стамбулі було безпідставно затримано директорку Amnesty International Туреччини Іділь Есер разом із сімома іншими правозахисниками та двома викладачами, що проводили семінар для правозахисників.

“Затримання її та інших правозахисників під час відвідування звичайної навчальної події, є гротескним зловживанням владою та демонструє, наскільки небезпечною є ситуація, з якою стикаються правозахисники в Туреччині. Іділь Есер та ті, кого було затримано разом з нею, повинні бути негайно і беззастережно звільнені”, – заявив Генеральний секретар Amnesty International Саліл Шетті.

В організації повідомляють, що Іділь Есер та іншим затриманим не було надано доступу до адвокатів, що поліція зобов’язана зробити не пізніше, ніж через 24 години після затримання. Також їм не було надано право контактувати з членами родини, яке має бути надано негайно.

Затримані правозахисники: Ілкнур Остюн, Women’s Coalition, Іділь Есер, Amnesty International, Гіналь Куршун, адвокат, Human Rights Agenda Association, Нален Еркем, адвокат, Citizens Assembly, Нейта Таштан, Equal Rights Watch Association, громадянська асамблея, Озлам Далкіран, Шейхмуз Озбеклі, адвокат, Велі Аку, Human Rights Agenda Association.

Також було затримано двох іноземних тренерів — громадян Німеччини та Швеції, і також власника готелю.

Ці затримання відбулися менше, ніж через місяць після того, як Голову правління Amnesty International Туреччини Танера Кіліча було затримано за безпідставними звинуваченнями.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter