У Греції та Хорватії запрацювала Стамбульська конвенція

Дата: 01 Жовтня 2018
A+ A- Підписатися

1 жовтня Стамбульська конвенція Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству набрала чинності у Греції та Хорватії.

Про це у Twitter повідомив прес-секретар генсека Ради Європи Даніель Гольтген.

У своєму повідомленні він також згадав країни, які досі не ратифікували документ.

“На жаль, немає прогресу в деяких країнах ЄС, де помилкові уявлення про цей договір поширюються та експлуатуються для отримання політичної користі”, – підкреслив Голтен.

На сьогодні Конвенцію Ради Європи не ратифікували Болгарія, Чехія, Угорщина, Ірландія, Латвія, Литва, Люксембург, Словаччина, Велика Британія та Україна.

У грудні 2017 року Верховна Рада України ухвалила Закон України “Про запобігання та протидію домашньому насильству” та Закон “Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України з метою реалізації положень Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами” з поправками, що вилучають з тексту поняття “ґендер”, “ґендерна ідентичність”, “ґендерно обумовлене насильство”, “ґендерні стереотипи” та “сексуальна орієнтація”.

Стамбульська конвенція мала бути ратифікована Україною ще в другому кварталі 2016 року, як це було записано в Плані законодавчого забезпечення реформ в Україні. Потім ратифікація відкладалася на липень, потім на серпень 2016 року.

14 листопада 2016 року президент України Петро Порошенко вніс на розгляд Верховної Ради України проект Закону України “Про ратифікацію Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами”, відомої як Стамбульська конвенція. Але ратифікація досі не відбулася.

23 березня 2017 року Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій (ВРЦіРО) публічно виступила проти ратифікації Стамбульської конвенції. Представник Ради церков, зокрема, заявив, що конвенція не передбачає можливості застережень щодо окремих її положень, які стосуються поняття ґендеру в його розумінні як чоловіча та жіноча статі, що становить неприпустимі загрози для інституту сім’ї та подружжя в Україні.

Активісти неодноразово говорили про те, що, не ратифікувавши Стамбульську конвенцію, Україна не зможе належним чином вирішити питання домашнього насильства.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter