У ГПУ розказали, як видворення Саакашвілі завадить розслідуванню розстрілів на Майдані

Дата: 20 Лютого 2018
A+ A- Підписатися

Представник Департаменту спецрозслідувань Генпрокуратури Олексій Донський вважає, що видворення Міхеіла Саакашвілі з України уповільнить судовий процес щодо злочинів проти Майдану.

Про це він заявив в ефірі “Свободи слова” на ICTV 19 лютого, повідомляє “Українська правда”.

Він підтримав позицію адвоката родин Небесної Сотні Євгенії Закревської про те, що якби Саакашвілі дав свідчення в суді, це допомогло б зняти питання про грузинських снайперів, а реадмісія Саакашвілі уповільнила процес.

“Ми можемо так стверджувати, тому що Саакашвілі був допитаний під час досудового роздування. І питання не в тому, що він просто спростував, а в тому, що він навів беззаперечні факти, які вказують, що події, про які говорять ці “грузинські актори”, в принципі не могли відбуватися”, — заявив Донський.

Він нагадав, що зміни у нинішньому КПК нівелюють досудове розслідування, тому було вкрай важливо суду і суду присяжних показати, що довіряти таким фейкам неможливо.

“Це був абсурдний вкид – і нам треба було на цьому прикладі показати це. А Саакашвілі навів факти, які могли б найбільш досконально це зробити”, – наголосив представник ГПУ.

Про те, що інформація про “грузинських снайперів”, швидше за все, є неправдивою, говорить і адвокат сімей Героїв Небесної Сотні і потерпілих на Майдані Павло Дикань.

“У Святошинському суді дійсно тривають численні спроби вкидання якоїсь інформації, яка нічим не підтверджується, крім чиїхось тверджень. Як, наприклад, історія з “грузинськими снайперами””, — розповів адвокат в інтерв’ю “Інтерфакс-Україна”.

Водночас, за його словами, суд зобов’язаний заслухати показання свідків і перевірити їхню правдивість.

“Причому справа навіть не в тому, що це фейк. Головне те, що буде відбуватися. В якійсь країні, з якою в України немає договору про видачу, по відео буде встановлено зв’язок з якимись людьми, які скажуть, що вони приїжджали і стріляли в правоохоронців. І суд повинен брати це до уваги, тому що ці люди будуть під присягою”, — заявив Дикань.

Адвокат зазначив, що будь-які свідчення свідків повинні підтверджуватися фактичними обставинами, показаннями інших свідків, наявністю зброї, куль, розташування.

За його словами, навколо Майдану існує багато міфів.

Він також додав, що нещодавно Генпрокуратура знайшла і пред’явила підозру особі, яка підозрюється у стрільбі в бік правоохоронців.

“Це важливі факти, їх теж потрібно розслідувати, але це жодним чином не може бути підставою для виправдання тих, хто розстрілював беззбройних людей, які витягали поранених. А ці люди знаходилися при виконанні і їх дії чітко регулюються законом”, — заявив адвокат.

Дикань додав, що не має будь-якої інформації про причетність до розстрілів на Майдані російських спецслужб.

Адвокат зазначив, що навіть якщо у прокуратури і є якісь матеріали, то зараз вони ще не доведені до тієї стадії, коли їх можна переводити в підозру і звинувачення.

Як відомо, в листопаді 2017 року італійське телебачення показало фільм “Україна, приховані істини”, в якому стверджується, що людей на Майдані 20 лютого 2014 року розстрілювали нібито два грузини й два литовці під керівництвом українця та американця.

У ГПУ вважають цей фільм неправдивим.

Генпрокурор Юрій Луценко заперечував, що на Майдані у 2014 році могли працювати снайпери, найняті Міхеілом Саакашвілі.

12 лютого 2018 року Саакашвілі затримали в Києві й вислали до Польщі – буквально напередодні допиту у Святошинському райсуді Києва у справі розстрілу на Майдані 4 роки тому.

Адвокат екс-бійців “Беркуту” Олександр Горошинський стверджував, що захист опитав грузинів, які нібито бачили, як громадяни Грузії та Прибалтики стріляли по людях на Майдані 2014 року. Зараз ці свідки нібито перебувають у Вірменії і є запит на їхній допит.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter