У Гаазі почався процес над президентом Кот-д’Івуара

Дата: 28 Січня 2016
A+ A- Підписатися

Міжнародний кримінальний суд (МКС) у Гаазі почас судовий процес щодо президента Кот-д’Івуара в 2000-2011 рр. Лораном Гбагбо та його помічником Шарлем Бле Ґуде.

Суд розгляне злочини проти людяності, що мали місце в цій африканській країні під час кризи.

Після виборів у 2010-2011 роках країну охопила криза, під час якої загинуло понад тисячу людей. МКС висунув чотири обвинувачення до підсудних у вчиненні злочинів проти людяності, включно з вбивствами, зґвалтуваннями, нелюдським поводження, та переслідуваннями.

До сьогодні розслідування переважною мірою зосереджується лише на прихильниках колишнього президента Ґбаґбо, заявила Amnesty International. Міжнародна правозахисна організація закликала МКС забезпечити справедливість для всіх жертв конфлікту. 

“Особливу тривогу викликає відстрочка розслідування злочинів, що були вчинені прихильниками президента Уаттара, шляхом обмеження засобів Прокурора МКС з боку держав-членів МКС”, – сказано у повідомленні організації. 

Лорена Ґбаґбо, колишнього президента Кот-д’Івуару, було передано до МКС 30 листопада 2011 року. Вперше він постав перед Палатою попереднього розгляду МКС 5 грудня 2011.

Влада Кот-д’Івуару передала Шарля Бле Ґуде МКС 22 березня 2014 року відповідно до ордеру на арешт, виданого 21 грудня 2011 року.

МКС також видав ордер на арешт Сімон Ґбаґбо, колишньої Першої леді, але Кот-д’Івуар відмовився передати її до Суду.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter