У Франції хочуть законом заборонити батькам бити дітей

Дата: 30 Листопада 2018
A+ A- Підписатися

Парламент Франції ухвалив у першому читанні законопроект, який забороняє батькам застосовувати силу щодо дітей.

Про це повідомляє DW.

Депутати хочуть внести до цивільного кодексу фразу: “Батьки повинні утверджувати свій авторитет, не вдаючись до фізичного чи психологічного насильства”. Її мають зачитувати працівники РАЦСів під час укладання шлюбів. Після голосування парламенту законопроект передадуть на розгляд Сенату, а потім до Національних зборів.

Заборонити фізичні покарання для дітей у Франції намагалися раніше, але цим спробам заважали консерватори, які називали такі ініціативи пропагандою “псевдоморалі”. За ухвалення нового закону виступала, зокрема, міністерка охорони здоров’я Франції Аньєс Бюзен.

“Не можна виховувати через страх. Батьківське насильство має катастрофічні наслідки для розвитку дитини”, – сказала вона під час дебатів у парламенті.

Аньєс Бюзен

За порушення нового ймовірного закону не передбачається будь-яких санкцій, але Бюзен вважає, що він матиме не тільки символічне значення, оскільки суперечить думці, широко поширеній навіть серед суддів, про те, що батьки мають право давати дітям “доброго прочухана”.

Франція не перша країна, яка забороняє тілесні покарання в сім’ї. У Німеччині батькам і вчителям з 2000 року заборонено тілесно карати дітей під загрозою кримінального переслідування. У Швеції аналогічний закон діє з 1979 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter