У центрі Москви російські активісти вимагали звільнення політв’язнів та деокупації Криму

Дата: 19 Серпня 2019
A+ A- Підписатися

У центрі російської столиці Москви на Арбаті активісти російської ініціативної групи “Стратегія-18” провели низку одиничних пікетів за деокупацію Криму і з вимогою звільнення українських моряків, в’язнів зі “списку Сенцова”, а також на підтримку кримських татар.

Про це Крим.Реалії розповіла учасниця ініціативи, російська активістка Віра Лаврешина.

“Не втрачаємо надії налагодити діалог із жителями столиці (Москви. – Ред.) про неминуче повернення Криму. Зрештою перестали кидатися з кулаками, дізнавшись від нас, що доведеться повертати Крим Україні, згідно із законом, і, що важливо, кримським татарам. Необхідна кримськотатарська автономія, щоб зберегти цей самобутній і мужній народ. Ми продовжуємо флешмоб за тяжкохворих Едема Бекірова, Павла Гриба, за звільнення українських моряків і в’язнів “списку Сенцова”. Поки не доб’ємося своєї мети. Слава Україні! Ми віримо в перемогу”, – заявила Лаврешина.

Вона зазначила, що після минулих масових протестів у Москві увага правоохоронців до їхніх акцій була помірною.

Російські активісти із Санкт-Петербурга і Москви об’єдналися в безтермінову акцію під назвою “Стратегія-18” на честь дня депортації кримських татар 18 травня 1944 року. Щомісяця 18 числа активісти виходять на вулиці міст із метою розповісти про ситуацію в анексованому Криму, інформувати російське суспільство про факти порушення прав і свобод людини.

Нагадаємо, за даними правозахисників, в російських в’язницях та в окупованому РФ Криму за сфабрикованими обвинуваченнями утримуються щонайменше 120 українців – 97 політв’язнів, яких Кремль почав ув’язнювати починаючи з 2014 року, та 24 українських військовополонених моряки, що потрапили в полон наприкінці 2018 року.

Більшість з політв’язнів – кримські татари. Людей переслідують за релігійні та політичні погляди, за їхні світосприйняття, громадянську позицію і громадську діяльність.

У серпні українські правозахисники та активісти розпочали регіональний тур 10 містами на підтримку в’язнів Кремля. Організатори і партнери акції – правозахисні організації (Центр прав людини ZMINA, Кримська правозахисна група, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Центр громадянських свобод, “Крим-SOS”), кампанія #SaveOlegSentsov, Об’єднання родичів політв’язнів Кремля.

Метою акції є привернення уваги громадськості до українських політичних в’язнів, яких утримує російська влада, зокрема кримських татар. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter