У Білорусі знову розстріляли засудженого

Дата: 13 Червня 2019
A+ A- Підписатися

У Білорусі розстріляли засудженого Олександра Жильнікова. 

Про це повідомляють правозахисники з центру “Весна”. 

Олександр Жильніков та В’ячеслав Сухарко на суді 

Олександр Жильніков та В’ячеслав Сухарко, за версією слідства, були причетними до вбивства двох людей у Мінську у 2015 році. Після затримання чоловіків силовики нібито з’ясували, що обидва також причетні до ще одного вбивства людини – в місті Колодищі. Для Жильнікова суд спочатку обрав покарання у вигляді довічного ув’язнення, але згодом змінив його на найвищу міру покарання – розстріл.

Засуджені протестували проти вироку та подавали апеляції. У травні цього року у Верховному суді Білорусі відбувся розгляд скарги Жильнікова, проте судді залишили вирок без змін. Після цього з допомогою правозахисників чоловік подав індивідуальне звернення в Комітет з прав людини ООН. Комітет звертався до влади Білорусі з проханням вжити тимчасових заходів і не виконувати смертного вироку до розгляду звернення засудженого.

Змінити вирок для Жильнікова просили й в Amnesty International: в організації закликали владу країни зупинити розстріли Жильнікова і Сухарка, накласти мораторій на виконання смертних вироків і замінити їх позбавленням волі.

30 травня адвокатка Жильнікова була на побаченні з клієнтом. Тоді вони складали скаргу в Генеральну прокуратуру Білорусі на розгляд справи у зв’язку з новими обставинами. На початку червня адвокатка поїхала до СІЗО №1, разом із засудженим вони хотіли далі писати скаргу. Проте на місці силовики сказали їй, що розстріляли Жильнікова. 

Правозахисники наголошують, що досі достеменно не відома доля другого засудженого – В’ячеслава Сухарка. Проте додають, що практика показує – вироки одночасно виконують щодо всіх засуджених до вищої міри в одній справі.

Як відомо, на початку цього року в Білорусі вже розстріляли ув’язненого. Досі країна лишається єдиною в Європі, де застосовують смертну кару “за особливо тяжкі злочини”. Водночас родичам не повідомляють про день розстрілу, не надають останнього побачення перед стратою і не видають тіла для поховання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter