У Бахчисараї та Сімферополі затримують кримських татар

Дата: 18 Травня 2017
A+ A- Підписатися

У Бахчисараї сьогодні затримали 5 машин з кримськотатарськими прапорами. На водіїв склали адмінпротоколи за неузгоджений масовий захід і везуть їх до суду.

Про це повідомляє кореспондент Центру інформації про права людини.

Масовість заходу, на думку правоохоронців, була в тому, що 5 машин слідували колоною в одному напрямку.

Крім того, у Сімферополі біля будівлі кримського парламенту затримали 10 кримських татар, серед яких були неповнолітні. Всіх відвезли у Центральний відділок поліції. 8 чоловік відпустили, взявши пояснення. Двоє неповнолітніх хлопців залишаються у відділку до прибуття батьків.

За словами затриманих, вони просто йшли з прапорами, і деякі навіть не були знайомі між собою.

Кореспонденту Центру інформації про права людини пізніше стало відомо про затримання ще трьох кримських татар, які йшли з національним прапором по вулиці Сімферополя.

Також, за даними кореспондента, біля пам’ятника депортації в привокзальному сквері силовики намагалися затримати кількох журналістів Crimean Tatars Club. 

Приводом для затримання журналістів стала вимога надати дозвіл на зйомку.

Але редакторка Crimean Tatars Club Лілія Буджурова нагадала силовикам про закон, яким не передбачений дозвіл на зйомку в громадському місці.

В результаті у журналістів переписали паспортні дані та відпустили.

Крім того, на центральній площі Сімферополя, площі Леніна, силовики затримали кримськотатарських активістів.

“Зараз повідомили про затримання на центральній площі м. Сімферополя наших співвітчизників! Серед них Сервер аг’а Караметов, Наріман Джемілєв і Сервер Ізмайлов. Везуть в центральний РВВС”, – повідомив Заїр Смедля на своїй сторінці в Facebook.

Водночас заступник глави Меджліса Аліше Умеров повідомив, що Ізмайлов – літня людина з хворобою Паркінсона, “який вийшов на площу з національним прапором, і тільки за це його затримали”.

Як передає кореспондент Центру інформації про права людини, один із затриманих на площі Леніна, 76-річний Сервер Караметов хотів зустрітися з Аксьоновим. Він хотів попросити його узаконити мусульманське кладовище у Старому Криму. У “Раді міністрів” чоловіка не прийняли, і він розгорнув кримськотатарський прапор на центральній площі Сімферополя. Через годину його затримали поліцейські і більше 3-х годин утримували в Центральному ВВС. Після того, як Караметова відпустили, він повернувся назад на площу.

Як відомо, сьогодні відзначається День пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter