У 2016 році було вбито 282 правозахисники

Дата: 06 Січня 2017
A+ A- Підписатися

У 2016 році було вбито 282 правозахисники у 25 країнах світу.

Такі дані наводить базована в Дубліні правозахисна організація Front Line Defenders у своїй щорічній доповіді.

49% з числа вбитих займалися захистом земельних прав, прав корінних народів і екологічних прав.

Співробітники Front Line Defenders виявили, що в більшості випадків убивствам передували попередження, погрози і залякування, про які було відомо поліції, але які влада воліла ігнорувати.

 

“На додаток до вбивств більше ніж у половині випадків, про які стало відомо Front Line Defenders у 2016 році, йшлося про кримінальне переслідування. Цією тактикою, на думку організації, “уряди найчастіше користуються для того, щоб змусити замовкнути правозахисників і відбити бажання висловлюватися в інших”, – ідеться в повідомленні організації.

У доповіді зазначені руйнівні наслідки вбивств активістів для спільнот і соціальних рухів. Наприклад, у Бангладеш через відмову поліції розслідувати погрози вбивством і захищати правозахисників у правозахисному товаристві посилилася самоцензура, зруйнувалися зв’язки між активістами, а більше двадцяти правозахисників утекли з країни.

“Ми сумуємо у зв’язку з утратою і віддаємо данину їхньому життю і досягненням. Кожне вбивство мирного захисника прав людини обурює. Розмах убивств у Бразилії, Гватемалі, Гондурасі, Колумбії, Мексиці і на Філіппінах – це обвинувальний акт для урядів цих країн. Потрібні термінові і послідовні заходи”, – заявив виконавчий директор Front Line Defenders Андрю Андерсон.

Довільні затримання зафіксовано повсюди, вони тривали від декількох годин – як в Нікарагуа, де потрібно було перешкодити правозахисникам узяти участь в акції протесту, – до декількох років домашнього арешту, як у Китаї, зазначають у Front Line Defenders.

У щорічній доповіді висвітлюється випадок журналіста Давита Ісаака, якого вже більше 15 років тримають в Еритреї під арештом без права листування. У травні 2016 року пішов п’ятий рік з того моменту, як колишній координатор захисту Front Line Defenders Абдулхаді Аль-Хаваджа був засуджений у Бахрейні до довічного ув’язнення за те, що десятиліттями займався захистом прав.

У Європі правозахисники і правозахисні організації, які допомагають біженцям в Угорщині, Польщі, Греції та Туреччині, зазнавали переслідувань у результаті посилення антиіммігрантських настроїв і ксенофобії. Влада Франції та Туреччини відреагували на терористичні атаки обмеженням громадянських свобод. У Франції через продовження надзвичайного стану була обмежена свобода зібрань, а правозахисники не змогли брати участь у демонстраціях.

У Західній Європі також можуть бути серйозні проблеми з правами людини. У цьому впевнений Андреа Рокка, керівник відділу захисту Front Line Defenders.

“У жовтні прем’єр-міністр Великобританії Тереза Мей розкритикувала ліворадикальних юристів-правозахисників, які намагалися залучити британських солдатів до відповідальності за вбивства, вчинені в зонах конфлікту. Через подібну стигму та кампанії очорнення правозахисники виявляються в небезпеці, і ця тактика використовується у всіх країнах світу. Висловлювання такого роду непомітно змушують нас сумніватися в універсальності прав людини, і як наслідок, активісти повинні самі доводити, що їх мирна і важлива робота є законною”, – говорить він.

Скачати англомовну версію доповіді можна за цим посиланням.

Front Line Defenders резюмує, що загалом у 2016 році більше 1000 правозахисників були або вбиті, або постраждали від інших порушень.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter