У 2014 році незаконне збройне формування Луганщини погрожувало родині зґвалтуванням — ООН

Дата: 28 Серпня 2017
A+ A- Підписатися

У 2014 році незаконне збройне формування Луганщини зі зброєю погрожувало родині зґвалтуванням.

 Про це йдеться у 18-й доповіді Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні. Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) поспілкувалося з постраждалими 20 березня 2017 року.

28 червня 2014 року, в одному із населених пунктів Луганщини, яке  підконтрольне незаконним збройним формуванням, жінка та її 4-річна донька були біля свого будинку, коли під’їхали шестеро озброєних людей і наказали їй відкрити гараж. Коли ж вона відмовилась, один із чоловіків пригрозив зґвалтувати її своїм кулеметом.

Він тикнув зброєю в сідниці її доньки, погрожуючи зґвалтувати їх обох. Кілька разів він вистрілив у землю біля ніг жінки, поранивши її палець.

Того ж самого дня, чоловік потерпілої повідомив про те, що сталося “командирові” незаконного збройного формування.

Через місяць його затримала та ж сама озброєна група. Чоловіка жорстоко били протягом шести днів.

Сім’я покинула підконтрольну незаконними збройними формуваннями територію відразу після звільнення чоловіка.  

Раніше повідомлялось, що у 2014 році представники незаконного збройного формування Донеччини погрожували бізнесменові зґвалтуванням дружини, якщо той не передасть у власність усе своє майно.

В Управлінні Верховного комісара ООН з прав людини нагадали, чому Україна має розслідувати зґвалтування під час збройного конфлікту. Наразі в Україні розслідується лише одна справа про сексуальне насильство в АТО.  

В ООН зауважують, що незаконні збройні формування продовжували використовувати 30-денний “адміністративний арешт”, протягом якого жертвам заборонено бачитись з адвокатом або родичами.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter