У зливі персональних даних підозрюють МВС і Міграційну службу

Дата: 13 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Слідчі розпочали розслідування масштабного витоку персональних даних українців, до якого, ймовірно, причетні посадовці МВС та Міграційної служби. 

Про це повідомили в ДБР.

Інформація про появу каналів у Telegram, які продають персональні дані українців, зокрема базу даних із 26 млн водійських посвідчень, з’явилась у мережі нещодавно. Спочатку у витоку даних користувачі мережі звинувачували Міністерство цифрової трансформації та застосунок “Дія”, однак у відомстві заявляли, що не причетні до інциденту, адже, за їхніми словами, не мають власної бази даних. 

Попередній аналіз, як наразі розповідають правоохоронці, показав, що поширені дані є компіляцію з інформаційних баз різних державних відомств і недержавних організацій за різні періоди попередніх років. Водночас у поліції наголосили, що інцидент не має стосунку до початку роботи цифрового державного сервісу “Дія”. 

Водночас у ДБР повідомили, що, за попередньою інформацією, до витоку персональних даних можуть бути причетні посадові особи Головного сервісного центру МВС України та Державної міграційної служби. Досудове розслідування розпочали за фактами перевищення влади або службових повноважень з боку працівників правоохоронних органів, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонований збут або поширення інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в електронно-обчислювальних машинах (комп’ютерах), автоматизованих системах, комп’ютерних мережах або на носіях такої інформації, і заподіяло істотну шкоду, вчинену за попередньою змовою групою осіб.

Нагадаємо, що нещодавно Приватбанк звернувся до поліції через інформацію про чат-ботів у Telegram, які продають персональні дані, ймовірно викрадені з бази банку. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter