У Зеленського підтвердили створення спільного з ОРДЛО органу в Мінську

Дата: 13 Березня 2020
A+ A- Підписатися

На останній зустрічі в Мінську сторони домовилися про створення платформи для громадян України на території окремих районів Донецької і Луганської областей.

Про це на брифінгу повідомив голова Офісу президента Андрій Єрмак.

За його словами, у ТКГ зафіксували необхідність і можливість ухвалення декількох рішень:

“Відповідно до пакета Мінських домовленостей ми взяли на себе узгодити декілька питань, а насамперед конституційну реформу в частині децентралізації і питання, що стосуються місцевих виборів, із представниками окремих районів Донецької і Луганської областей у рамках ТКГ. На останній зустрічі в Мінську учасники ТКГ заявили про необхідність консультативної ради, яка створюється в політичній підгрупі ТКГ”.

Єрмак наголосив, що в складі політичної підгрупи заявили про необхідність створення консультативної ради як дорадчого органу, який може розглядати питання, що узгоджені в пакеті Мінських домовленостей, і давати свої пропозиції, які можуть бути використані або не використані в роботі політичної підгрупи ТКГ.

Водночас голова Офісу президента підкреслив, що створення ради та підписання домовленостей не легітимізує проросійських бойовиків:

“Що таке визнання? Це юридичний факт, дія. Сьогодні навіть Росія не визнала ОРДЛО. Тому про ніяке визнання мова не йде”.

Також Єрмак наголосив, що представники ОРДЛО підписували протоколи зустрічі як спостерігачі. 

Нагадаємо, що незадовго до брифінгу Єрмака видання DT.UA оприлюднило підписані в Мінську домовленості про створення консультативної ради щодо врегулювання конфлікту на Донбасі, які, за даними медіа, фактично зафіксували суб’єктність ОРДЛО, а Росія отримала статус гаранта-спостерігача на рівні з Німеччиною, Францією та ОБСЄ.

Згодом народний депутат від фракції “Європейська солідарність” Володимир В’ятрович звернувся до СБУ, НАБУ і ДБР із заявою про державну зраду керівника Офісу президента Андрія Єрмака й експрезидента Леоніда Кучми, які підписали документ. 

Те, що зробили Кучма і Єрмак у Мінську – державна зрада. Звернувся до СБУ, НАБУ і ДБР з вимогою відкрити кримінальне провадження.

Опубліковано Volodymyr Viatrovych Пʼятниця, 13 березня 2020 р.

Також кілька представників політичної партії «Слуга народу» звернулись до Зеленського з вимогою зобов’язати делегацію України на переговорах з Росією проводити на регулярній основі консультації та інформувати Верховну Раду України щодо підходів та стану переговорів.

“Ми усвідомлюємо, що створювана Консультативна рада є лише дорадчим органом без права прийняття рішень. Разом з тим, на наше переконання, реалізація на практиці оприлюдненого українськими ЗМІ положення про згадану Консультативну раду закладає основу для того, щоб поставити під сумнів закріплену в законодавстві України позицію нашої держави про те, що на сході України відбувається збройна агресія з боку Російської Федерації, яка тимчасово окупувала Автономну Республіку Крим, місто Севастополь та території в Донецькій та Луганській областях”, – заявили вони. 

Ми, народні депутати України – представники політичної партії «Слуга народу» не можемо не звернути увагу на низку подій…

Опубліковано Anastasia Krasnosilska Пʼятниця, 13 березня 2020 р.

Однаковий текст заяви з’явився на сторінках одразу у кількох нардепів “Слуга народу”. Зокрема, ініціативу підтримали Єгор Чернєв, Віталій Безгін, Анастасія Красносільська, Лео Герос, Дмитро Наталуха, Анна Бондар, Микита Потураєв, Іван Юнаков, Богдан Яременко, Вікторія Подгорна, Ігор Василів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter