У затягуванні розслідування справ Майдану винні суди та безпосередньо ексміністр Аваков – адвокатка Закревська

Дата: 20 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

За 10 років можна було б розслідувати всі справи Майдану і мати в них вироки. Проте протягом усього цього часу були люди, які створювали перепони на цьому шляху, – як правоохоронні органи, так і судова система. Зокрема, колишній міністр внутрішніх справ Арсен Аваков був тією людиною, яка саботувала розслідування справ Майдану і звільнення недоброчесних правоохоронців. 

Таку думку висловила адвокатка, представниця родин Небесної сотні Євгенія Закревська під час панелі “Майдан” у межах медіамарафону “10 років російської агресії в Україні. Шлях до справедливості”. 

Адвокатка родин Небесної сотні Євгенія Закревська. Фото: INSIDER

“Оскільки в нас за ці 10 років є вирок у наймасштабнішій і найскладнішій справі про розстріли протестувальників на Інститутській, то я впевнена, що за ці роки можна було розслідувати всі справи Майдану. І взяти за приклад саме цей судовий процес. Організація судового процесу лежить виключно на суді. Кожен суддя знає строки притягнення до відповідальності. І, що важливо, має розуміти значення цих справ для суспільства”, – заявила Закревська, відповідаючи на запитання, чи досить 10 років, щоб притягнути винних до відповідальності в справах Майдану. 

За словами адвокатки, саме від суддів залежало, раз на тиждень розглядатимуться справи Майдану чи двічі на рік.

“Очевидно, що, якщо справу розглядати двічі на рік, ні десяти, ні ста років не вистачить для розслідування справ Майдану”, – каже адвокатка.

Крім того, адвокатка додала, що саме колишній міністр внутрішніх справ Арсен Аваков був тією людиною, яка саботувала розслідування справ Майдану і звільнення недоброчесних правоохоронців. 

Якщо ми говоримо про тих, хто протидіяв очищенню правоохоронної системи, то це Арсен Аваков. Це глиба, яка не просто заважала розслідуванням, а робила все, щоб законсервувати ситуацію. Він робив усе, щоб якомога менше правоохоронців були притягнуті до відповідальності й щоб ніхто без вироків судів не був звільнений”, – пояснює Закревська. 

Також вона додала, що справи проти колишніх бійців спецпідрозділу “Беркут” Дмитра Садовника, Павла Аброськіна і Сергія Зінченка були першими справами, які вдалося передати до суду.

“Це був 2014 рік. І тодішній генеральний прокурор Віталій Ярема сказав мені, що більше нам нікого не віддасть, це і так забагато. Це були його прямі слова. Я їх особисто чула, і я йому цього ніколи не пробачу”, – додала адвокатка. 

Раніше працівники Державного бюро розслідувань повідомили 239 підозр щодо 211 осіб і передали 117 обвинувальних актів до суду за чотири роки розслідування так званих справ Майдану. 

Нагадаємо, профільний департамент Офісу генерального прокурора, який працює над розслідуваннями справ Майдану, торік повідомив про підозру 27 особам. 

Цього року в деяких справах Майдану збігає строк давності

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter