У заручницях бойовиків на окупованому Донбасі перебувають щонайменше 15 жінок

Дата: 01 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

У полоні незаконних збройних формувань на території окупованих РФ Луганщини та Донеччини утримуються щонайменше 15 жінок.

Такі дані станом на 31 березня 2021 року оприлюднила Медійна ініціатива за права людини “Жіноче обличчя заручників Донбасу” на своїй сторінці у фейсбуку.

Джерело: pixabay.com

Загалом медійна ініціатива задокументувала, що з 2014 року в заручницях НЗФ на Донбасі перебували щонайменше 50 українок. Серед них – жінки похилого віку, деяким з них було понад 70 років.

У грудні 2019 року 14 жінок було звільнено з полону. 

“Разом з тим ще сотні жінок, чиї чоловіки, сини, батьки, брати потрапили в полон, боролися чи продовжують боротьбу за звільнення своїх рідних. Вони роками добиваються уваги держави, ЗМІ, міжнародної спільноти до проблеми звільнення заручників, шукають способи, як допомогти своїм рідним, часто ризикуючи й самим стати жертвами бойовиків”, – йдеться в повідомленні.

Правозахисники підкреслили, що жіночий аспект проблеми заручників Донбасу зрідка потрапляє до поля зору медіа та експертного середовища. А без юридичної підтримки, сприяння з боку держави, чіткого механізму дій як на національному, так і на міжнародному рівнях звільнити незаконно утриманих НЗФ українців неможливо.

Медійна ініціатива за права людини за підтримки Міністерства зовнішніх справ Німеччини оголосила про початок проєкту “Жіноче обличчя заручників Донбасу”. Він спрямований на підтримку жінок-заручниць та родичок заручників, привернення уваги української та міжнародної спільноти до їхніх історій, а також на проведення та презентацію аналітичного дослідження про жіночий аспект проблеми заручників та заручниць на окупованому Донбасі.

Правозахисники закликали всіх небайдужих долучитися до їхньої ініціативи, допомагати з поширенням інформації, а також підтримувати тих, хто бореться за звільнення близьких з полону “Л/ДНР”.

Раніше ZMINA писала про 74-річного жителя Донецька Віталія Атаманчука, якого затримали так звані силовики “ДНР” 4 вересня 2018 року та засудили до 17 років ув’язнення нібито за шпигунство на користь України.

Донька заручника Альона вже кілька років домагається звільнення батька. Але попри те, що прізвище Атаманчука є в списках на обмін, пенсіонер, колишній шахтар досі перебуває в полоні “ДНР”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter