У Європі може погіршитися радіаційний стан через пожежі в Чорнобильській зоні – ДСНС

Дата: 22 Березня 2022
A+ A- Підписатися

На території Чорнобильської зони спалахнули сім осередків пожеж.

Про це повідомляє сторінка Верховної Ради з посиланням на дані супутникових знімків Sentinel-2 європейського космічного агентства (ESA).

“Ймовірно, займання сталося внаслідок збройної агресії Російської Федерації, а саме потрапляння снаряда або навмисного підпалу. Відповідно до Класифікаційних ознак надзвичайних ситуацій критерії пожежі в Зоні відчуження не повинні перевищувати обсяги 0,05–0,2 кв. км, але наявний стан площі пожеж перевищує ці показники в десятки разів”, – мовиться в повідомленні.

Повідомляється, що через пожежі зростають радіаційні ризики в межах 10-кілометрового радіуса навколо Чорнобильської АЕС.

Водночас Центр прогнозування наслідків радіаційних аварій Українського гідрометцентру Державної служби з надзвичайних ситуацій інформує про погіршення радіаційного стану в Зоні відчуження через пожежі.

У центрі наголошують, що загасити пожежі неможливо через окупацію Зони відчуження російськими військами.

У відомстві наполягають, що, якщо ситуація не зміниться, у найближчому майбутньому радіаційний стан у Зоні відчуження та за її межами – в Україні та інших державах – може суттєво погіршитися.

Це може статися з таких причин:

  • автоматизована система контролю радіаційного стану в Зоні відчуження не працює;
  • пожежні служби не можуть працювати через російську окупацію;
  • пожежі за теплої пори року можуть посилитися.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter