У Єврокомісії пропонують відмовитися від консенсусу в голосуванні щодо санкцій

Дата: 23 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Глава Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн запропонувала відмовитися від принципу консенсусу в голосуванні щодо санкцій, щоб пришвидшити можливість ЄС реагувати на порушення прав людини чи міжнародного права. 

Про це фон дер Ляєн сказала у зверненні “Про стан Союзу”, з яким щороку виступають очільники комісії в Європейському парламенті, інформує кореспондент “Європейської правди“. 

“Ми маємо кидати виклик порушенням прав людини, де б вони не відбулися – чи то в Гонконзі, чи то в Європі”, – сказала президентка Європейської комісії. 

Вона наголосила, що інша думка всередині ЄС дозволена. Утім, це призводить до повільного реагування Європейського Союзу. 

“Але що затримує нас? Чому навіть прості заяви ЄС затримуються, вихолощуються чи стають заручниками інших мотивів? Коли країни-члени кажуть, що ЄС надто повільний, я відповідаю: то виявіть сміливість і перейдімо до голосування кваліфікованою більшістю щонайменше в питаннях дотримання прав людини та імплементації санкцій!” – заявила фон дер Ляєн.

Повідомляється, що члени Європарламенту зустріли цю заяву оплесками.

Як відомо, процес схвалення санкцій у ЄС передбачає ухвалення рішення за принципом консенсусу, тобто всі держави-члени мають дати свою згоду. 

Нагадаємо, під час підготовки персональних санкцій проти представників білоруського режиму Кіпр заявив, що не підтримає санкцій, якщо держави-члени також не погодяться обмежити діяльність Туреччини з буріння в східній частині Середземного моря. 21 вересня міністри закордонних справ країн ЄС на засіданні не змогли затвердити рішення щодо санкцій проти представників режиму Лукашенка. 

Окрім цього, Кіпр блокує санкції ЄС через будівництво Керченського мосту та кібератаки на Бундестаг.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter