У ЄС засудили відкриття залізничного сполучення між Росією і Кримом

Дата: 24 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Європейський Союз назвав відкриття залізничного сполучення між Росією і окупованим Кримом ще одним кроком до насильницької інтеграції півострова та ізоляції від України.

Про це йдеться в заяві речника ЄС.

У ЄС нагадали, що завершення будівництва залізничної ділянки Керченського мосту є порушенням суверенітету і територіальної цілісності України. Існування самого мосту назвали обмеженням проходу суден через Керченську протоку до українських портів Азовського моря.

“Європейський Союз очікує від Росії забезпечення безперешкодного і вільного проходу через Керченську протоку відповідно до міжнародного права”, – зазначили в заяві. 

Відреагували на запуск залізничного сполучення між окупованим Кримом та Росією й у Фінляндії. МЗС країни поширило відповідну заяву ЄС у своєму твітері. 

Зі свого боку українське МЗС висловило протест у зв’язку з неузгодженим візитом президента Росії Володимира Путіна 23 грудня до Криму. Цього дня очільник РФ на рейковому автобусі проїхав з окупованої Керчі до російської станції Тамань, чим офіційно запустив рух потягів мостом через Керченську протоку. 

“Ні поїздки російських посадовців до Криму, ні будівництво мосту, як і будь-які інші дії окупаційної адміністрації, жодним чином не можуть змінити закріплений у Конституції України статус Автономної Республіки Крим і міста Севастополь як невід’ємної частини території України в її міжнародно визнаних кордонах”, – нагадали у відомстві. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter