У Японії скасували обов’язкову стерилізацію для охочих змінити вказівку про стать у документах

Дата: 25 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

У Японії Верховний суд визнав неконституційною вимогу пройти стерилізацію для всіх людей, що виявили бажання юридично змінити відомості про стать.

Про це повідомляє BBC.

Фото: Forbes

Верховний суд Японії задовольнив позов трансгендерної жінки після того, як раніше її звернення відхиляли суди нижчої інстанції. На суді адвокат жінки стверджував, що її репродуктивна здатність уже була знижена після років гормональної терапії, а операція призводить до фізичних ускладнень та ризику побічних наслідків.

Ухвала, яку винесли 25 жовтня, скасовує рішення суду від 2019 року, згідно з яким закон про обов’язкову стерилізацію визнавали конституційним. 

Правозахисна група Human Rights Watch (HRW) назвала закон “образливим та застарілим”, а рішення про його скасування – “важливою перемогою прав трансгендерів у Японії”.

“Це рішення підтверджує права на здоровʼя, недоторканність приватного життя та фізичну автономію трансгендерів у Японії. Потрібні були роки судових розглядів, щоб скасувати цю образливу вимогу”, – заявила директорка японської філії Human Rights Watch Канае Дої.

За даними судової статистики, з 2004 року (з моменту набуття чинності закону про трансгендерів) 11 919 людей офіційно змінили інформацію про стать у документах. Японія є однією з 18 країн, які вимагають проведення хірургічної стерилізації. Проти цього виступає Всесвітня організація охорони здоровʼя. Це також єдина країна Великої сімки (G7), яка юридично не визнає одностатевих союзів.

Раніше ZMINA писала, що в липні цього року Верховний суд Японії постановив, що обмеження трансгендерних жінок у користуванні жіночими вбиральнями на робочих місцях є неприйнятним та протизаконним. Це перше рішення суду вищої інстанції щодо використання ванних кімнат ЛГБТ-людьми.

Нагадаємо, що 23 квітня 2023 року в Токіо відбувся перший за чотири роки масштабний ЛГБТ-прайд. Учасники та учасниці акції зібралися, щоб відзначити досягнення в галузі прав ЛГБТ-людей та наголосити на важливості юридичного визнання одностатевих шлюбів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter