У Яндексі розробили правило, яке блокує в пошуковику зображення Путіна за запитами “бункерний дід”, “плішивий” та іншими

Дата: 31 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Найбільша російська пошукова система “Яндекс” розробила правила, які мають цензурувати пошукове видавання картинок та відео – так, щоб зображення президента Росії Володимира Путіна та символи Z не з’являлися в неприємних для влади контекстах.

Про це пише видання Meduza.

Такий висновок журналісти зробили після масштабного витоку вихідного коду сервісів Яндексу, який підтвердила сама компанія. Невідомий оприлюднив архіви внутрішнього репозиторію Яндексу. Аналіз їх дозволяє детально дізнатися про те, як влаштована його пошукова система. 

Виявилося, що спеціалісти компанії цензурують запити користувачів. Зокрема, під час пошуку картинок у яндексі в деяких випадках пошуковий запит автоматично коригується: компанія вилучає частину зображень з пошукового видавання.

За це відповідає спеціальне правило внутрішнього сервісу “Бегемот” під назвою ImgPatch (дослівно – виправлення зображень). Ось такий опис цього правила можна побачити в його коді (search.tar.bz2: begemot/rules/img_patch/img_patch.cpp): “Дозволяє організувати швидкий бан картинок і відео за допомогою виправлення вихідних запитів. Від невеликих змін до повного переформулювання”.

Найчастіше виправлення застосовують для того, щоб усунути з видавання порнографічні фото та відео, найперше – дитячі. На другому місці – вилучення зображень Путіна. Раніше за всіх на це звернув увагу користувач твіттеру @bantg.

Зокрема, згідно з правилом, на зображення президента Росії не можна натрапити під час пошуку за такими словами:

  • п*здабол;
  • плішивий;
  • х*йло / х*йла / х*йли / х*іла / х*іло.

Також заборонено видавання зображення Путіна під час пошуку за словосполученнями:

  • бункерний дід;
  • головний злодій;
  • г*ндон усієї русі;
  • х*й у скафандрі;
  • x*йло в ополонці.

Під забороною в пошуку цілі речення:

  • який вигляд мають педофіли;
  • коли він здохне;
  • дивне створення махає рукою.

Ці правила мають застосовуватися незалежно від того, в якій країні перебуває користувач.

“Ми не знаємо, коли вони з’явились і чи діють досі. Перед виходом цього матеріалу нам вдалося знайти зображення російського президента в пошуку яндексу за всіма запитами, окрім “х*й у скафандрі” (якщо не уточнювати, що ми шукаємо саме Путіна)”, – пише Meduza.

Водночас яндекс, згідно з даними витоку, оберігає від неприємних асоціацій і літеру Z, яка стала символом російської війни проти України й заборонена в деяких європейських державах. Користувачі не мають побачити символіку нацистської Німеччини за запитами зі словами “z” або “z спецоперація логотип”. Для цього яндекс автоматично додає до них безліч слів зі знаком мінуса:

  • символ z * patch -luftwaffe -знак -люфтваффе -emblems -німецький -german -президент -німецький -слов’янський -army -рейх -вермахт -symboly -нацисти -германія -ss -hitler -nazi -сша -us -germany -сс -postimages -калмикія -хрест -членський -гітлерюгенд -message -ww2 -symbol -фон;
  • z спецоперація логотип * patch -азов -spartan -японія -всу -одеса -спецуха -blackwood -спецназ -фарм -сша -ссо -warface -csgo.

Перевірити, чи функціонує це правило досі, складно, пишуть журналісти. У випадку з Путіним програма має блокувати зображення президента РФ, якщо користувач шукає конкретне слово, словосполучення чи речення. У випадку із Z програмі доводиться шукати заборонені символи. Якщо набрати в пошуку яндексу “символ z” або “z спецоперація логотип”, можна у видаванні натрапити, наприклад, на свастику. Проте невідомо, чи це пов’язане з тим, що цей фільтр уже вимкнено, або він просто погано працює, пише Meduza.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter