У Ялті російські силовики обшукали помешкання послідовників “Свідків Єгови”

Дата: 12 Березня 2021
A+ A- Підписатися

11 березня в Ялті російські силовики обшукали будинки вірян “Свідків Єгови”.

Про це повідомляється на сторінці “Свідків Єгови в Росії”.

У 42-річного Тараса Кузьо силовики вилучили всю електронну техніку і “велику суму грошей”.

“Силовики не стали чекати, поки вірянин відчинить двері, і зламали їх. Раніше в нього вже двічі проводили обшуки. Тоді силовики шукали зв’язок з Артемом Герасимовим, “свідком Єгови”, який пізніше був засуджений за віру на шість років колонії”, – мовиться в повідомленні.

Релігійна організація повідомляє, що причиною обшуків стала нова кримінальна справа “про фінансування екстремістської організації”. Обшуки санкціонував “суддя” незаконного “Київського районного суду Сімферополя” Віктор Крапко

Водночас Слідчий комітет Росії повідомив про затримання в окупованому Криму чергового послідовника “Свідків Єгови”. Відомство каже, що чоловік є “одним із засновників осередку релігійної організації” та що він “фінансував екстремістську діяльность”.

“… в Ялті проведені 13 обшуків за місцями проживання прихильників організації, в результаті яких вилучена незаконна література, комп’ютерна техніка та електронні носії, інші матеріали, що представляють інтерес для слідства”, – мовиться у повідомленні Слідчого комітету.

Прокуратура Автономної Республіки Крим порушила кримінальне провадження за фактом незаконних обшуків у Ялті помешкань віруючих. Справу порушили за ч. 3 ст. 162 КК України (“порушення недоторканості житла”). Санкція статті передбачає до п’яти років ув’язнення. Прокуратура наголошує, що з початку окупації півострова діяльність “Свідків Єгови” в Криму окупаційна влада незаконно заборонила.

Нагадаємо, останні відомі обшуки відбулися 24 лютого в кримському селищі Роздольне. Тоді там обшукали будинки двох послідовників “Свідків Єгови”. 

1 жовтня російські окупаційні силовики обшукали помешкання Володимира Сакади й ще трьох севастопольців – Євгена Жукова, Володимира Маладика та Ігоря Шмідта. Пізніше севастопольський суд відправив їх у СІЗО.

Відомо, що тиск на “Свідків Єгови” в Росії почався у 2014 році. Тоді Верховний суд визнав екстремістським сайт організації, а також три книги: “Чого насправді навчає Біблія?”, “Наближайся до Єгови” і “Приходь і йди за мною”. Через чотири роки Верховний суд Росії за позовом міністерства юстиції визнав діяльність організації в РФ екстремістською, а також заборонив їй працювати на території країни. Росія незаконно розповсюдила своє кримінальне законодавство на територію тимчасово окупованого Криму. Рішення суду тоді дозволило конфіскувати майно об’єднання. 

Практика переслідування “Свідків” поширюється й на окуповані Росією українські території. У 2018 році стало відомо, що “Свідки Єгови” подали 37 заяв до європейських судів із зафіксованими фактами порушення прав людини проти одновірців у Росії та Криму. За даними російських журналістів, понад 200 людей через переслідування попросили притулку у Фінляндії

Російська влада стверджує, що в Криму немає утисків за релігійною ознакою.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter