У виправній колонії Сімферополя росіяни вербують в’язнів на війну проти України – правозахисниця

Дата: 17 Січня 2023
A+ A- Підписатися

В окупованому Криму у виправній колонії №1 Сімферополя окупанти вербують засуджених за кримінальними статтями в’язнів, щоб вони воювали проти України в складі Збройних сил РФ. 

Про це агентству Укрінформ повідомила голова правління Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник.

Ольга Скрипник

За її словами, Кримська правозахисна група має підтверджену інформацію, що у виправній колонії №1 у Сімферополі загарбники вербують для участі у війні Росії проти України в’язнів, які сидять за кримінальними статтями. 

Вона нагадала, що практика вербування людей, засуджених за кримінальні злочини, поширена в Росії. Особливо це застосовується щодо в’язнів, які відбувають покарання за тяжкі кримінальні злочини в колоніях суворого режиму.

“Перші сигнали ми отримали в березні минулого року, коли громадяни України, які перебували на території РФ, повідомляли, що люди (фінансиста ПВК “Вагнер” Євгена. – Ред.) Пригожина вербують людей для участі у військових діях проти України”, – зазначила правозахисниця.

Як відомо, російський бізнесмен Євген Пригожин, який відомий як “кухар Путіна”, особисто вербує в російських колоніях ув’язнених для терористичного формування ПВК “Вагнер”, що бере участь у війні проти України.

За даними Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, станом на 17 січня 2023 року в окупованому Криму вже відбулися поховання щонайменше 265 солдат. 161 з них, ймовірно, були громадянами України. Кількість поховань може бути більшою, оскільки значна частина відбувається без висвітлення. Інформація регулярно доповнюється.

Відомство також інформує, що у Сімферополі окупанти поширюють рекламу ПВК “Вагнер”. Спершу така реклама почала з’являтися в Євпаторії. У Представництві президента вказують, що навіть згідно зі законодавством РФ, приватні військові компанії є незаконними збройними формуваннями.
 
Крім того, за даними Генштабу Збройних сил України, в тимчасово окупованому Криму створили нові так звані ПВК “Щит” та “Русич”: туди запрошують колишніх військовослужбовців та інших силовиків, обіцяють високе грошове утримання й те, що їх нібито не будуть забирати на фронт.
 
Нагадаємо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Такими злочинами вважають:

  • невибіркові обстріли цивільних об’єктів;
  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • мародерство;
  • примус українських громадян служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортацію до Росії чи на окуповані нею території;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу info@humanrights.org.ua. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо ви стали потерпілим або свідком тортур, залиште інформацію про себе в онлайн-формі або ж напишіть на електронну адресу oh@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду, Європейського суду з прав людини тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter