“У вас донька красива – я її викраду”: лікар з Пісків-Радьківських розповів, як доводилося ховати від росіян молодшу сестру

Дата: 08 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Російські військові, які контролювали під час окупації село Піски-Радьківські на Харківщині, регулярно вживали алкоголь та наркотики, а також висловлювали наміри викрасти молодих дівчат. 

Про це виданню ZMINA під час польової місії журналістів з документування воєнних злочинів розповів місцевий лікар Василь

Піски-Радьківські після деокупації. Фото: Єлизавета Сокуренко

За його словами, коли штурмові підрозділи залишили село, на їхнє місце приїхали підрозділи, які мали підтримувати та забезпечувати порядок на окупованій території. Микола називає їх “розп****ями”, які здебільшого шукали випивку та наркотики:

“Перші запитання, коли вони зайшли, були: “Де можна взяти самогону? Чи є у вас травка?” Переважно вони й були п’яні та обкурені. З нашими місцевими пили, як трохи спокійніше стало. Потім бійки були цих військових з місцевими. Був у нас тут один, який з ними катався на машині, з ними ж і пив. У них зав’язалася бійка, то його в протигазі відправили на виїзді із села копати окоп. Приїжджав його батько, допомагав йому копати. На наступний день до нього приїхали о 8-й ранку, щоб продовжив копати окоп, а він уже втік кудись, сховався”.

Василь розповів також, як росіяни одного разу погрожували викрасти його молодшу сестру, після чого родині довелося її ховати: 

“Сестру ми заховали, вона в нас тільки по двору ходила. Колись проїжджали росіяни по моїй вулиці, а сестра щось робила по двору, і один з них каже: “У вас донька красива – я її викраду”. Після цього сестру вже не бачив ніхто. Її ми заховали, щоб ніде не з’являлася. Самі офіцери російські казали: “Ховайте дівчат, тому що навіть серед нас є ідіоти”.

Крім того, за словами лікаря, під час окупації в селі не працювала соціальна служба, а коли самотні пенсіонери в складних обставинах без засобів для існування зверталися до росіян з проханнями по допомогу, останні бажали їм скорішої смерті.

Була пенсіонерка, до якої військові зайшли, а вона лежить у ліжку. То вони розвернулись і пішли. Їх бабуся просила про допомогу, а вони їй: “Та додихай, тобі небагато залишилося”. Були похилі люди, які вже зовсім втрачали надію, задумувалися про суїцид. Зайшли до однієї жінки, а сусіди до неї вже не заходили два дні. Бабуся не їла, світла немає. Ми до неї прийшли в гості, а вона вже сиділа в’язала петлю, плакала, що буде вішатися, бо допомоги немає, ні гуманітарки, нічого”, – згадав Василь.

Читайте також: “Змушували ходити в туалет на українську військову форму”: Володимира з Пісків-Радьківських забрали до підвалу через шеврон

Як повідомляла ZMINA, прокуратура виявила 54 катівні й зафіксувала понад 5 тисяч випадків катувань на деокупованих територіях.

Також стало відомо, що 2022 року внаслідок повномасштабного вторгнення РФ в Україну загинули 16 502 особи. Національна поліція виявила 21 масове поховання на деокупованих територіях, з яких ексгумовано 1033 тіла цивільних та військових.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки тортур, скоєних під час російської збройної агресії проти України.  

Якщо ви стали потерпілим або свідком тортур, залиште інформацію про себе у формі за або ж напишіть на електронну адресу oh@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами.  

Отримана інформація за згодою заявника буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter