У Туркменістані жінкам спершу заборонили нарощувати вії та фарбувати волосся, а тепер – їздити в авто поруч з водієм

Дата: 09 Травня 2022
A+ A- Підписатися

У Туркменістані нова хвиля порушень прав жінок: їм забороняють користуватися певними косметичними послугами, зокрема нарощувати вії та нігті, їздити в автомобілях з чоловіками, які не є їхніми родичами, носити “західний” одяг, робити пластичні операції тощо. Останніми тижнями десятки жінок втратили роботу або змушені були сплатити штрафи за порушення нових правил – поліція влаштовує рейди на жінок у громадських місцях та приходить до них на роботу. Водночас не було офіційного оголошення або пояснення дискримінаційних обмежень, запроваджених місцевою владою та силовими органами по всій країні.

Про це пише регіональне відділення “Радіо Свобода”. 

Крім того, жінкам тепер не дозволяють носити “облягаючий” одяг, фарбувати волосся та сидіти на передньому сидінні поряд з водієм. Також введено заборони на косметичні операції, такі як збільшення грудей та губ або навіть татуаж брів, популярний серед багатьох молодих жінок у Туркменістані, йдеться в матеріалі видання. 

Останніми тижнями десятки жінок втратили роботу через нібито вставлені грудні імпланти або збільшені губи.

Усі ці неофіційні обмеження, які водночас жорстко контролюють, набули чинності невдовзі після того, як Сердар Бердимухамедов змінив свого батька на посаді президента країни внаслідок фіктивних виборів 12 березня, пише “Радіо Свобода”. 

За повідомленнями численних очевидців в Ашхабаді та інших туркменських містах, поліція під час безпрецедентних рейдів у громадських місцях та офісах затримує жінок з накладними віями та (або) нігтями й доставляє їх до відділень.

За словами одного з жителів Ашхабада, жінкам наказали позбутися результатів косметичних процедур та сплатити штраф у розмірі близько 140 доларів. Це половина середньої зарплати в Туркменістані, зазначає видання. 

Крім того, співробітники поліції зупиняють жінок на вулицях та в громадському транспорті, щоб перевірити, чи не збільшені в них губи косметичним шляхом, розповіла “Радіо Свобода” мешканка Балканського велаята.

“Поліція вимагає, щоб жінки знімали [медичні] маски з обличчя, щоб перевірити, чи не збільшені в них губи”, – повідомила одна з мешканок на умовах анонімності.

Також у межах подальшого обмеження прав жінок уряд заборонив чоловікам – водіям приватних автомобілів підвозити жінок, які не є їхньою ріднею. Дорожня поліція зупиняє машини з пасажирками та вимагає доказів того, що жінка доводиться водієві родичкою. 

У Балканському велаяті кілька людей поділилися в розмові з кореспондентами “Радіо Свобода”, що жінкам заборонено сідати на переднє сидіння поруч з водіями – як у таксі, так і в приватних автомобілях. За це водіям загрожує штраф у розмірі двох тисяч доларів. 

Незрозуміло, чи запроваджено таке саме правило в інших регіонах Туркменістану.

Після 20:00 водіям узагалі не дозволено підвозити жінок, навіть своїх родичок.

У Туркменістані жінкам, за рідкісним винятком, також переважно заборонено керувати автомобілем, хоча уряд ніколи публічно не видавав жодних офіційних заборон на керування жінками машин. 

Натомість влада часто використовує різні методи, наприклад ускладнює процес отримання жінками водійських прав або продовження терміну дії прав, що фактично позбавляє їх можливості сісти за кермо.

За словами співробітниць компаній, влада та керівники підприємств проводять спеціальні збори, де обговорюють нові правила, що стосуються жіночого одягу, косметичних процедур та зовнішнього вигляду. Водночас туркменкам відмовляються пояснити причину або подати копію документа, що наказує заборону.

Жінкам серед іншого наказують ходити в традиційному одязі. 

Як розповіли співробітниці деяких державних установ, їм наказали дотримуватися цього правила не тільки на роботі, а й усюди в громадських місцях. Туркменкам забороняють носити джинси, шорти, топи з декольте, короткі спідниці, плаття без рукавів тощо. 

Жінок також змусили підписати документ, у якому вони зобов’язуються не носити “західний” одяг, не фарбувати волосся, не робити татуаж брів, не використовувати ботокс, накладні нігті та вії. У папері вказано інші численні обмеження.

Туркменки розповіли, що в документі є така фраза:

“Якщо я осоромлю свою організацію, порушивши ці вимоги на роботі або за її межами, я згодна, що маю бути звільнена з посади”.

Тих, хто відмовлявся підписувати, звільняли з компаній, повідомив кореспондент “Радіо Свобода” з посиланням на численних свідків.

Жінки, які розмовляли з кореспондентами видання, мешканки Балканського велаята, незадоволені дискримінаційними заборонами та думають про проведення масових протестів. 

“Цей президент виявився жінконенависником. У Туркменістані немає взагалі жодної гендерної рівності”, – сказала одна з жінок.

Так, в Ашхабаді дві обурені порушенням їхніх прав жінки відмовилися платити штраф і заявили про це співробітнику поліції. Той зупинив їх 27 квітня через накладні вії, повідомив очевидець.

“Жінки вимагали від поліцейського показати їм копію документа, який забороняє [накладні вії]”, – розповів він.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter