У Тбілісі тисячі людей вийшли підтримати постраждалих під час зриву Маршу рівності. Їх атакували противники

Дата: 07 Липня 2021
A+ A- Підписатися

У Тбілісі ввечері 6 липня тисячі людей зібралися на акцію підтримки журналістів та ЛГБТ-активістів, постраждалих під час зриву Маршу рівності. Праворадикали та гомофобно налаштовані противники події також вийшли з контракцією під будівлю парламенту. Правоохоронці тримали щільний кордон між обома сторонами, однак не обійшлося без сутичок.  

Про це повідомляє “Новая газета” з посиланням на JAMnews та “Sputnik Грузія”.

Фото: Тбілісі-прайд

Акцію на підтримку побитих противниками ходи за права ЛГБТ 5 липня журналістів оголосив лідер опозиційної партії “Гірчі – більше свободи” Зураб Джапарідзе

Ми можемо сперечатися, якими мають бути податки, система освіти, яка партія краща. Але я звертаюся до людей, з якими ми згодні щодо елементарних речей: не можна цілим натовпом бити беззахисних, не можна бити жінок, не можна бити дитину за татуювання, довге волосся або сережки, не можна кидатися на туриста через те, що його зовнішність вам не подобається, не можна натовпом ганятись і бити журналістів та операторів“, – зауважив політик на своїй сторінці у фейсбуку.

На його ініціативу відгукнулися й представники інших опозиційних партій. Загалом під будівлею парламенту зібралося близько семи тисяч людей, за даними громадської організації “Тбілісі-прайд”. Остання також приєдналася до заходу. 

“Сьогодні наші союзники організували демонстрацію солідарності, щоб засудити насильство та захистити свободу вираження поглядів кожного. Ми не змогли провести марш учора, але він відбувся сьогодні. Ми стоїмо на проспекті Руставелі перед парламентом Грузії і розмахуємо веселковими прапорами”, – написали у твіттері організації.

На контракцію водночас зібралися також тисячі противників події, зокрема представники праворадикальних організацій, які намагалися перешкодити її проведенню.  

Міністерство внутрішніх справ Грузії закликало учасників контракцій не виходити за межі, допустимі законом про свободу зібрань, не припускатися закликів до насильства і “зробити все, щоб обидві акції не набули насильницького характеру“. Правоохоронці також попередили, що можуть використати спецзагони та водомети для розгону натовпу, пише “Медуза”.   

Без сутичок, однак, не обійшлося. Контрдемонстранти намагалися прорвати кордон поліції та кидали різні предмети в учасників акції на підтримку потерпілих, зокрема яйця та пляшки, а також петарди в правоохоронців. 

“Кавказский узел” також повідомив, що одну з учасниць акції закидала камінням група озброєних людей. Жінку евакуювала швидка.  

Унаслідок подій затримали десятки людей, кілька поліцейських постраждали. Учасників акцій солідарності після її завершення в межах безпеки вивезли з місця подій на мікроавтобусах.

Нагадаємо, що 5 липня в Тбілісі в межах прайд-тижня мав відбутися перший у країні Марш за права ЛГБТ. На вулиці міста, однак, вийшли сотні його противників, які вдалися до насильницьких дій: розгромили офіси двох ЛГБТ-організацій, а також масово нападали на журналістів, постраждали близько 50 людей. Зрештою, організатори Маршу рівності повідомили про його перенесення через неспроможність уряду убезпечити учасників та учасниць події. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter