У Татарстані російські силовики обшукали дім письменниці Байрамової, яка назвала режим Путіна диктатурою

Дата: 01 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Російські правоохоронці в Татарстані провели обшук у будинку письменниці Фаузії Байрамової, яка публічно засуджує анексію Криму та називає президентство Володимира Путіна диктатурою.

Про це повідомив на сторінці у фейсбуку народний депутат та колишній голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Фаузія Байрамова. Фото: Коммерсант

Фаузія Байрамова – 70-річна письменниця, яка відома своєю критикою російської влади та державницькими й патріотичними поглядами серед волзьких татар. У 1991 році Байрамова організувала двотижневе голодування в Казані на знак протесту проти проведення виборів президента РРФСР на території Татарстану.

Уперше жінку засудили до умовного терміну у 2010 році за підбурювання міжнаціональної ворожнечі. У 2014 році, після початку військової агресії РФ проти України, письменниця також отримала один рік умовно за свою підтримку кримських татар. Приводом для цього стали її статті “Звірі і жертви” про утиски та насильство щодо мусульман, а також “Заява Міллі Меджлісу татарського народу “Про ситуацію в Криму і Україні”. Обидва тексти Байрамова опублікувала у фейсбуку. 

“Ми, татари Поволжя та Уралу, будемо на боці українців та кримських татар, що борються за свою незалежність, ми за вільну і незалежну Україну! Крим – споконвіку татарська земля, батьківщина кримських татар, невіддільна частина незалежної України! Завоювання Криму Росією в історії не дає права і можливості історичній помилці повторитися знову! Крим – не Росія і ніколи не буде російським!” – йшлось у “Заяві Міллі Меджлісу татарського народу”, підписаній Байрамовою. 

Байрамова у 2014 році на засіданні суду. Фото: НикВести

Обшуки у 2021 році, як повідомив В’ятрович, пов’язані з виступом письменниці на щорічному меморіальному заході “Хәтер көне”, або “День пам’яті”, у 2019 році.

“Це один із ключових для національної пам’яті татар меморіальних заходів, під час якого згадуються захисники Казані, загиблі при захопленні міста військами Івана Грозного в 1552 році. Щороку Москва обмежує проведення маніфестацій та маршів у цей важливий для татар день”, – пояснив він. 

Під час заходу Байрамова назвала режим Путіна диктатурою, а федеральну владу – “колоніальною адміністрацією”. 

Окрім тиску на саму письменницю, за інформацією В’ятровича, російська влада намагається ліквідувати найстаршу організацію Татарстану – Татарський громадський центр.

“Його прагнуть оголосити “екстремістським”, бо татарська інтелігенція надто незадоволена політикою асиміляції. У лідера Татарського громадського центру Фаріта Закієва кілька тижнів тому ФСБ також провела обшук”, – розповів він. 

В’ятрович закликав Україну не спостерігати мовчки “за репресіями проти активістів корінних народів РФ, які аж ніяк не є внутрішньою справою Росії”, а МЗС оприлюднити заяву про неприпустимість переслідування Байрамової та інших татарських активістів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter