У Судані заборонили жіноче обрізання та публічні покарання

Дата: 13 Липня 2020
A+ A- Підписатися

У Судані заборонили жіноче обрізання та публічні покарання батогами.

Про це повідомляє BBC.

Минулого року в Судані відбувся військовий переворот, унаслідок якого від керівництва усунули й помістили під арешт президента Омара Башира. Запровадження суворих ісламістських законів ще в 1980-х роках стало ключовим фактором у тривалій громадянській війні, яка в кінцевому підсумку сприяла незалежності Південного Судану, де більшість людей є християнами або сповідують традиційні релігії. Натомість нова влада країни вирішила провести в країні низку реформ. 

“Ми відмовимося від усіх законів, що порушують права людини в Судані”, – заявив міністр юстиції Насреддін Абдулбарі.

Тепер у Судані під заборону потрапили операції, що калічать, на жіночих статевих органах. Також, згідно з новими законами, жінкам більше не потрібен дозвіл від родича чоловічої статі, щоб подорожувати зі своїми дітьми. Зміни стосуватимуться й 3% населення країни, які не сповідують іслам. Тепер їм дозволили купувати та вживати алкогольні напої в приватному порядку, однак заборона на вживання алкоголю досі зберігається для мусульман. Скасували в країні й закон про відступництво і публічне побиття батогом як покарання.

Нагадаємо, що Всесвітня організація охорони здоров’я, ООН і правозахисні організації вважають жіноче обрізання варварською операцією. За їхніми даними, у світі живуть близько 200 мільйонів жінок, яким так скалічили геніталії. Після обрізання жінки втрачають чутливість; операція часто призводить до депресії або посттравматичного розладу. Виникають і ускладнення: інфекції, незагойні рани, проблеми із сечовипусканням.

У сусідній Росії, за інформацією правозахисників, щорічно від жіночого обрізання страждає понад тисячу дівчат. Поширеною процедура є на Північному Кавказі й переважно в Республіці Дагестан. Нещодавно в російській республіці Інгушетія порушили кримінальну справу за фактом операції, що калічить, яку в одній з місцевих клінік зробили дев’ятирічній дівчинці. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter