У США засудили колишнього спецпризначенця, який 15 років шпигував на користь Росії

Дата: 15 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Суд в американському штаті Вірджинія засудив до 15 років і 8 місяців ув’язнення 46-річного військового армії США у відставці Пітера Деббінса, який 15 років шпигував на користь РФ.

Про це повідомляє AP.

Пітер Деббінс

Прокуратура просила суд відправити Деббінса до в’язниці на 17 років, а адвокати засудженого просили п’ять років колонії.

Деббінс, який служив у військах спецпризначення США (так звані “зелені берети”), на засіданні суду заявив, що російське ГРУ, нібито, шантажувало його погрозами оприлюднити дані про його нетрадиційну сексуальну орієнтацію, і тому він був “змушений” з ними співпрацювати. Також він  вибачився за те, що працював на російську розвідку.

Водночас у прокуратурі кажуть, що Деббінс ніколи не розповідав ФБР про шантаж. Там вважають, що чоловік сфабрикував виправдання, а справжнім мотивом злочину було розчарування в армії США. Засуджений вважав себе “вірним сином Росії”, переконують прокурори.

Деббінс на п’ятничних слуханнях наголосив, що він став жертвою ГРУ, російської розвідки.

У листопаді він визнав себе винним в порушенні федерального закону про шпигунство. AP зазначає, що його співпраця з російською розвідкою почалася ще у 1996 році під час візиту в Росію.

У рукописному визнанні, поданому в суд, Деббінс написав, що в 1997 році він дав російській розвідці підписану заяву, в якій йшлося, що “я хочу служити Росії”. Він пояснив, що хотів звільнити росіян від деспотичного уряду.

У наступні роки він надав докладну інформацію про діяльність свого підрозділу спецпризначення за кордоном і імена товаришів по спецзагону.

Деббінс на той час він письмово зобов’язався служити росіянам і отримав кодове ім’я “Ікар Лісників”. У 2008 році він побував в Росії і надав розвідникам інформацію про діяльність колишнього спецназу в Грузії і Азербайджані.

Деббінс отримав номінальну плату за свою інформацію, хоча спочатку він відмовився від пропозиції про виплату 1000 доларів готівкою. Згідно з обвинувальним висновком, на одній із зустрічей з російською розвідкою він узяв як оплату пляшку коньяку і російську військову форму.

Фотографія обкладинки: “Daily Caller News Foundation”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter