У США експоліцейського Шовіна засудили до 22,5 років в’язниці за вбивство Джорджа Флойда

Дата: 26 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Суддя штату Міннесота засудив експоліцейського Дерека Шовіна до 22,5 років позбавлення волі за вбивство Джорджа Флойда під час арешту в травні 2020 року. Смерть чоловіка призвела до масових протестів проти поліцейського насильства у світі.

Про це повідомляє інформагенція Reuters.

У квітні присяжні визнали 45-річного Дерека Шовіна винними за всіма пунктами обвинувачення: у ненавмисному вбивстві, а також у вбивствах третього та другого ступенів. Прокуратура просила для нього 30-річного тюремного ув’язнення, захист – умовного терміну.

Родичі вбитого Флойда розчаровані вироком, оскільки термін ув’язнення менший від того, який просили прокурори. Припускають, що за умови хорошої поведінки Шовін може отримати умовно-дострокове звільнення після відбуття двох третин терміну покарання, тобто приблизно за 15 років.

Натомість адвокат сім’ї Флойда назвав цей вирок “історичним”. 

Цей історичний вирок на один крок наближає сім’ю Флойда і нашу націю до зцілення“, – сказав він.

Нагадаємо, влітку минулого року 46-річний житель Міннесоти Джордж Флойд загинув під час затримання поліцією. Як було видно на записах, що почали швидко поширюватися фейсбуком, Шовін понад вісім хвилин тиснув на шию чоловіка, поки Флойд благав того зупинитися та казав, що йому немає чим дихати. 

Виявилося, що Флойда затримали за підозрою у використанні підробленого чека на 20 доларів у магазині. Свідки інциденту, які почали знімати дії поліції на телефони, також казали поліцейським припинити душити чоловіка, проте викликали швидку тільки тоді, коли побачили, що той не дихає. Констатували смерть уже в шпиталі.

Одразу після інциденту всіх поліцейських, причетних до затримання Флойда, звільнили. Шовіна визнали винним за трьома пунктами обвинувачення, зокрема за “ненавмисне вбивство другого ступеня”, що передбачає покарання до 40 років позбавлення волі. Колишній поліцейський не визнав провину та відмовився свідчити в суді. Вирок чоловіку ухвалять приблизно через вісім тижнів.

Окрім Шовіна в справі про вбивство Флойда фігурують також троє його колег: 37-річний Томас Лейн, 26-річний Александр Куенга і 34-річний Ту Тао, яких звинувачували в пособництві й підбурюванні до ненавмисного вбивства. Суд над ними відбудеться в серпні.

Фотографія обкладинки: France 24

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter