У США бібліотекарів збираються притягати до відповідальності за “непристойні” книги

Дата: 23 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

В американському штаті Вірджинія розглядають законопроєкт, згідно з яким бібліотекарі нестимуть кримінальну відповідальність, якщо видаватимуть неповнолітнім людям книги, які, на думку штату, є “непристойними”. Це може призвести до безпідставних звинувачень проти бібліотекарів.

Про це повідомляє ABC News.

Фото: BPL

Тих, хто порушуватиме обмеження, зможуть звинуватити у кримінальному злочині й призначити їм штраф до 25 тисяч доларів. Також, якщо працівника бібліотеки визнають винним, йому загрожуватиме до 5 років позбавлення волі.

Американська бібліотечна асоціація зʼясувала, що, відповідно до документа, під категорію “непристойних матеріалів” здебільшого підпадатимуть книги, дотичні до теми ЛГБТ, гендеру, політики й національності.

Такі матеріали зараз масово намагаються забороняти в бібліотеках штату. За даними асоціації, за перші вісім місяців 2023 року спроби цензурувати матеріали в бібліотеках зросли на 20% у порівнянні з 2022 роком.

Законопроєкт викликав дебати щодо цензури та того, чи можуть студенти мати доступ до такої літератури.

16 лютого документ пройшов Палату делегатів і зараз перебуває на розгляді Сенату.

Нагадаємо, що російський інтернет-магазин “Мегамаркет” вилучив з продажу понад 250 книжок, які підпадають закону про заборону “пропаганди ЛГБТ”.

До переліку “заборонених” книжок увійшли твори авторів світових бестселерів Стівена Кінга, Харукі Муракамі, Марселя Пруста, Оскара Вайльда, Стефана Цвейга та інших письменників. Крім того, у списку заборонених опинився роман “Неточка Незванова” російського письменника Федора Достоєвського.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter