У справі “Хізб ут-Тахрір” свідок заявив про тиск ФСБ: “Сказали, якщо зараз не підпишу, то зі свідка перетворюся на обвинуваченого”

Дата: 17 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

У Південному окружному військовому суді свідок сторони обвинувачення в справі Ансара Османова, звинуваченого в участі в релігійній організації “Хізб ут-Тахрір”, розповів про психологічний тиск із боку ФСБ. 

Про це повідомило громадське об’єднання “Кримська солідарність” із посиланням на адвоката Еміля Курбедінова.

Ансар Османов

Згідно зі свідченнями з протоколу допиту літнього кримського татарина із Севастополя, він був учасником “Хізб ут-Тахрір” до 2014 року. У ранніх допитах чоловік стверджував, що всі політв’язні із Севастополя також були членами цієї організації і намагалися його агітувати брати участь у роботі ісламської політичної партії.

У суді ж чоловік розповів, що справді був членом “Хізб ут-Тахрір” до 2014 року. Але потім вийшов з цієї релігійної організації, бо “вважав, що більше не відповідає цьому статусу”.

Щодо участі політв’язнів у партії, він не може сказати нічого, бо вже сам там не перебував.

Крім того, він спростував свої попередні свідчення, вказавши, що його як злочинця вивезли з дому оперативники ФСБ, обдуривши та назвавшись співробітниками юстиції.

“Вони чинили психологічний тиск, сказали, що якщо зараз не підпишу, то сам сяду у в’язницю, одразу ж зі свідка перетворюся на обвинуваченого. Я мав пригнічений стан і, щоб вийти звідти швидше, я підписав цей протокол”, – повідомив свідок.

Водночас він додав, що ніхто не роз’яснював йому його прав, а на прохання викликати адвоката йому відмовили тричі.

За словами адвоката Еміля Курбедінова, такі свідчення ще раз показують неспроможність кримінальних справ, а також у який спосіб ФСБ збирає докази.  

Нагадаємо, 9 лютого з 4-ї години ранку в кількох районах Кримського півострова співробітники незаконного формування, що називає себе “управління ФСБ в республіці Крим”, провели обшуки в будинках кримськотатарських активістів. За їхніми результатами вони затримали та доставили чоловіків у будівлю незаконного формування в Сімферополі та Севастополі.

Активіста “Кримської солідарності” Ансара Османова заарештували після проведення слідчих заходів у його будинку. Активіст проживав у селі Танкове Бахчисарайського району. Чоловік був активним відвідувачем судів з політично мотивованих справ.

Йому інкримінують діяльність в ісламській політичній партії “Хізб ут-Тахрір”, яка в Росії заборонена з 2003 року, але повністю легальна на всіх території України, зокрема в Автономній Республіці Крим.

З початку тимчасової окупації Криму Росія почала незаконно застосовувати своє кримінальне законодавство на Кримському півострові, а із січня 2015 року – порушувати кримінальні справи щодо “Хізб ут-Тахрір”. 

На думку правозахисників, членів організації переслідують не за підготовку державного перевороту та тероризм, а за публічні акції прихильників партії проти політичних репресій у Криму, систематичну критику російської влади та масову нелояльність серед кримських татар у відповідь на події 2014 року.

Як повідомляє Кримська правозахисна група, станом на 14 вересня 2022 року щонайменше 140 громадян України перебувають у місцях позбавлення волі в межах політично мотивованого або релігійного кримінального переслідування. Росія продовжила свою політично вмотивоване переслідування кримських татар також після неспровокованого повномасштабного вторгнення в Україну.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter