У Сомалі бойовики захопили в заручники чотирьох громадян України – Ніколенко

Дата: 13 Січня 2024
A+ A- Підписатися

У Сомалі, на території підконтрольній антиурядовим силам, бойовики захопили в заручники четверо громадян України. Вони були членами екіпажу гелікоптера Місії ООН в Сомалі, який зазнав аварії.

Про це повідомив речник МЗС України Олег Ніколенко.

Вертольоти ООН пришвартовані в міжнародному аеропорту Аден Адде в Могадішо, Сомалі. Фото: Getty Images
Посадовець також поінформував, що особи українців встановлені. Разом із ними на борту перебували п‘ятеро іноземців. Гелікоптер належить українській приватній компанії, яка виконувала контракт на перевезення на замовлення ООН.

“Посольство України в Кенії та Постійне представництво України при ООН в Нью-Йорку вже отримали термінові доручення МЗС України вжити необхідних заходів. З’ясовуємо всі деталі аварії та захоплення, стан українців, встановлюємо звʼязок із компанією-власником гелікоптера задля координації дій”, – написав Ніколенко.

Reuters із посиланням на джерела пише, що на початку цього тижня гелікоптер проводив медичну евакуацію, коли технічна проблема змусила його здійснити аварійну посадку поблизу села Гіндхер у центральній частині Сомалі. Це район, який контролює ісламістське угруповання бойовиків “Аль-Шабааб”. У внутрішній записці ООН, з якою ознайомилися журналісти Reuters, йдеться, що одну людину на гелікоптері, ймовірно, було вбито, а шестеро взято в заручники. Двоє людей зникли, їхнє місцеперебування невідоме.

Усі польоти ООН у цьому районі були призупинені до подальшого повідомлення.

Бойовики, які контролюють величезні території на півдні та в центрі країни, ведуть повстання проти уряду Сомалі з 2006 року, намагаючись встановити власне правління на основі свого тлумачення ісламського права.

Раніше ZMINA повідомляла, що в полоні в єменських хуситів перебувають четверо українських моряків. Держава працює над їхнім звільненням.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter