У СІЗО на Кіровоградщині побиттям та образами людей доводять до самогубства

Дата: 24 Січня 2020
A+ A- Підписатися

Адміністрація Кропивницького слідчого ізолятора використовує психологічне та фізичне насильство замість покарань до ув’язнених. У такий спосіб людей доводять до самогубства. 

Про це розповіли в Офісі Омбудсмана. 

Монітори Уповноваженої Верховної Ради з прав людини прийшли з перевіркою до установи 22 січня, коли там припинили дію режиму особливих умов, який запровадили наприкінці грудня минулого року. Візит став другим за останні місяці, однак, як зазначили монітори, ситуація з дотриманням прав в’язнів у СІЗО не стала кращою.

“В установі продовжувалися побиття та протиправне застосування насильства до ув’язнених, необґрунтовані обшуки, застосування заходів психологічного тиску у вигляді образ, лайливих слів, які принижують гідність, із боку співробітників групи швидкого реагування”, – розповіли вони. 

Співробітники групи швидкого реагування застосовують до утримуваних осіб, зокрема неповнолітніх ув’язнених, фізичні покарання: людей змушують присідати та відтискатися на кулаках від підлоги, а в разі невиконання незаконних розпоряджень ув’язненим завдають ударів у різні частини тіла. Таке ставлення призводить до спроб самогубства серед ув’язнених, зазначили монітори. 

Під час спілкування ув’язнені також розповіли про те, що адміністрація безпідставно накладає на них попередження та догани через незначні порушення та за відсутності належних доказів. Водночас людей змушують писати пояснення щодо відмови в одержанні паперових копій матеріалів дисциплінарних проваджень, аби ті не могли їх оскаржити, як це прописано в законах. 

Існує в установі й проблема з медичним доглядом: адміністрація не доставляє ув’язнених до медичної частини. Під час перевірки монітори знайшли в медчастині СІЗО в’язня з відкритою формою туберкульозу, якого не лікували. 

Після перевірки представники Офісу Омбудсмана вирішили надіслати акти реагування до Мін’юсту та розповісти про ситуацію в установі, адже, за словами самих в’язнів, адміністрація не передає їхніх скарг ні до Уповноваженої, ні до правоохоронців та правозахисників. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter