У Сімферопольському СІЗО катують військових та цивільних заручників з України

Дата: 16 Травня 2022
A+ A- Підписатися
У сімферопольському СІЗО відвели окремий блок під ув’язнення військовополонених та цивільних заручників, яких примусово вивезли з материкової частини України до тимчасово окупованого Криму.
 
Про це повідомила постійна представниця президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева.
 
Сімферопольське СІЗО

Маю свідчення від людей, які є перевіреними джерелами, що з перших днів повномасштабного вторгнення один із блоків сімферопольського СІЗО віддали під ув’язнення військовополонених чи цивільних заручників, які були насильно вивезені з материкової частини України в Крим“, – написала посадовиця.

Вона зазначає, що через кілька днів після початку військових дій в Україні в сімферопольському СІЗО пройшла чутка, що третій поверх “монастиря” (окремий жіночий корпус у СІЗО, в якому, однак, ізолюють і ув’язнених чоловіків, наприклад політв’язнів Костянтина Ширінга та Владислава Єсипенка) звільняють для українських військовополонених.

Незабаром почали надходити повідомлення, що ув’язнені бачили, як до СІЗО доставляли групи людей у ​​наручниках та з мішками на голові в супроводі озброєних людей у ​​балаклавах. Кажуть, що возять та поводяться з українськими полоненими з грубістю та особливою жорстокістю. По СІЗО вони переміщуються з мішком або шапкою, натягнутою на обличчя, зігнувшись із заведеними вгору руками в кайданках. Водночас за затримування отримують стусани та удари від супровідників разом з лайками. Деякі свідки наголошують на поганому фізичному стані цих ув’язнених.

Більшість з ув’язнених є просто жителями окупованих територій. Причому деяких утримують у головному корпусі. Наприклад, 63-річний Насрулла Сейдалієв, якого звинувачують в участі в незаконному збройному формуванні. Зокрема, у “кримськотатарському батальйоні”. З таким самим звинуваченням тут виявився Рустем-ага з Новоолексіївки. Йому 51 чи 52 роки“, – наголосила вона.

За її словами, розповідають і про жителя Маріуполя, який просто вирішив поїхати від жаху до Криму, але на КПП його затримали й повідомили, що в Росії він перебуває в розшуку. Про цього чоловіка кажуть, що він перебуває в складному психологічному стані. Він розповідав про велику кількість загиблих маріупольців, тіла яких просто лежали на вулицях, йдеться в повідомленні.

Цю ж жахливу картину з Маріуполя підтвердив інший мешканець міста. Бізнесмен, який вирішив поїхати заради порятунку з матір’ю до родича до Москви через Крим. Але на блокпості в нього в телефоні знайшли фото з автоматом (він каже, що так він та інші охороняли майно від мародерів) та звинуватили його в належності до добробатів. Він перебуває якраз у “монастирі”. Підтвердив жорстоке поводження “спецназу” (співробітники СІЗО їхню охорону не здійснюють) та постійні побої, у тому числі удари електрошокером. Маріуполець розповідав про бомбардування в його місті, де майже не залишилося цілих будівель. На вулицях завжди можна зустріти трупи людей з осколковими пораненнями“, – додала Ташева.

Інший український ув’язнений з Херсонської області каже, що в СІЗО, коли їх стригли поганою (тупою) машинкою, спеціально видирали клаптями волосся на голові чи бороді “з м’ясом”. Будь-яке зволікання з виконанням вимог “спецназу” “нагороджується” ударами палицями по передпліччях чи стегнах або ударом електрошокера, зазначила Ташева.

Розповідають, що візуально на ув’язнених видно страшні синці, крім того, вони в дуже нервовому, стресовому стані.

У СІЗО чутно, як відбуваються катування. Наприклад, як одного з українських в’язнів катували в сусідній адміністративній будівлі СІЗО. Розповідають, що він дуже кричав. Потім від нього вимагали щось підписати, кажучи, що інші вже підписали. Але чоловік відмовлявся, і його, мабуть, знову катували, бо він дуже кричав. Повідомляли, як у кабінеті адмінкорпусу били українського ув’язненого.

На думку Ташевої, це лише верхівка айсберга, тобто те, що вдалося дізнатися. 

Нагадаємо, у Херсоні російські військові вбили одного з ув’язнених тамтешнього СІЗО. 

За даними Людмили Денісової, 11 травня російські військові закидали камери слідчого ізолятора світлошумовими гранатами та відкрили вогонь з автоматів. Цим обурився один з в’язнів, якого окупанти й убили. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter