У Швейцарії розпочали трансляцію україномовної програми для біженців

Дата: 01 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

На швейцарському каналі Діаспора ТВ / Diaspora TV Switzerland (D-TV) стартувала перша україномовна телепрограма для біженців.

Про це ZMINA повідомило керівництво каналу.

Фото автора Maria Orlova: Pexels

“Діаспора ТВ Швейцарія — це канал для мігрантів різними мовами. Українська стала 17-ю офіційною мовою, якою мовить D-TV. Ідея такої програми виникла в засновника каналу Марка Баміделя Еманюеля, який хотів дати платформу для розповсюдження інформації і допомоги українським біженцям”, — сказала очільниця Першого українського форуму live Уляна Перескоцька.

Вона вже чотири роки живе в Швейцарії, є членом правління Україно-Швейцарської бізнес-асоціації. Перескоцька зібрала волонтерів, громадських активістів, юристів та інших однодумців, які ділитимуться порадами з українськими біженцями, як задовольнити базові потреби у їжі та даху над головою, адаптуватись й налагодити своє життя в новій країні.

Проєкт має суто соціальний характер, його основна мета — допомогти українцям, які втекли від війни, пояснили на телеканалі.

На першій телепередачі 27 березня виступила доктор психологічних наук Анжеліка Коллі-Шамне. На її думку, психологічна підтримка — це найперше, що потрібно українцям, які втекли від війни. Люди, які на собі відчули усі жахи російської збройної агресії, мають спершу отямитись від шоку, вважає вона.

Своїм досвідом короткого перебування в Швейцарії поділилися на телеканалі й самі біженці. За офіційними даними в цю країну шукати тимчасового прихистку приїхали вже понад 17 тисяч громадян України.

Серед запрошених на передачу були й ті українці, які мають досвід журналістів.

“Вони думали, що втратили можливість доносити інформацію для людей, але на Diaspora TV Switzerland вони мають можливість проявити свій професіоналізм”, — вважає проєктна менеджерка телеканалу Камелія Капрару

Проєкт Diaspora TV Switzerland (D-TV) виходить вже 15 років та мовить 16 мовами на всій території конфедерації. Українська стала 17-ю. Пілотний випуск Першого Українського форуму live на різних платформах подивились уже понад 4 тисячі глядачів.

Наступні випуски програми будуть присвячені медицині, освіті й працевлаштуванню українських біженців у Швейцарії.

За даними ООН, на 20 березня приблизно чверть населення України, 10 мільйонів громадян, змушена були залишити свої домівки через повномасштабне військове вторгнення Росії.

Як повідомила Міжнародна організація з міграції, близько 6,5 мільйона українців стали внутрішніми переселенцями та 3,2 мільйона людей виїхали за кордон.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter