У Швеції пропонують збільшити виплати українським біженцям та внести їх до реєстру населення

Дата: 28 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Міністерка міграції Швеції оголосила про законопроєкт, який передбачає, зокрема, надання персонального номера – десятизначного коду, який дає доступ до більшості державних та приватних послуг у країні. Це має спростити українцям отримувати послуги державних установ, медичних, а також – банків. Тож біженцям з України хочуть надати такі самі права, які мають громадяни країни.

Про це пише “Радіо Свобода”.

Фото: Depositphotos

Так, журналісти розповіли історію Ірини (ім’я змінено на прохання жінки), яка приїхала до Швеції з України ще в березні 2022 року. Вона потребує допомоги психіатра, але у Швеції зіткнулася з проблемами отримання психіатричної допомоги через відсутність персонального номера. Лікування вона намагається отримати вже понад рік.

“Коли я зрозуміла, що почуваюся погано, то звернулася до психіатричної лікарні за місцем проживання. Проте мені відмовили в допомозі, бо в мене немає персонального номера”, – каже Ірина.

Після спроб заподіяти собі шкоду вона за наполяганням партнера звернулася по невідкладну допомогу до медичного закладу, але змогла побути там лише кілька днів. 

“У психіатричній лікарні мені сказали, що можуть хіба що поговорити зі мною або прийняти у відділення невідкладної допомоги. Тож вони мене помістили в кімнату у звичайному відділенні. Там я просто перебувала і мала можливість спілкуватися з медсестрами. До мене приходив і лікар, але він сказав, що я не можу отримати допомогу, бо я не маю персонального номера, лише координаційний”, – поділилась українка.

Після цього випадку їй усе ж надійшло повідомлення про доступ до лікування в психіатричній лікарні на острові Готланд, де вона живе. Проте вже після кількох сеансів їй знову відмовили, оскільки вона біженка і не має персонального номера. 

Персональний номер – це десятизначний ідентифікаційний код, персональний для кожної людини. Країна надає його всім своїм громадянам, а також особам, які мають дозвіл на проживання на 13 місяців і більше.

Українські біженці замість персонального номера отримали координаційний, який хоч і дає доступ до певних послуг у країні, проте значно обмежує їхній перелік.

Через відсутність персонального номера українці обмежені в послугах від державних установ, таких як податкова чи міграційна служба. Також вони не мають доступу до послуги лікаря онлайн, яка є досить популярною у Швеції, чи до онлайн-журналу історії хвороби.

Нагадаємо, що міністр цивільної оборони Швеції Карл-Оскар Болін закликав громадян бути готовими до початку війни. 

Швеція і Фінляндія, які до цього десятиліттями дотримувалися політики нейтралітету, подали заявки на вступ до НАТО торік, після початку повномасштабного вторгнення Росії до України. Заявку Швеції досі не схвалили в парламенті Туреччини. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter