Під час окупації Циркунів на Харківщині російські військові викрали щонайменше 8 мешканців – голова села

Дата: 23 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Під час окупації села Циркуни Харківської області росіяни насильницьки викрали щонайменше 8 людей. Найчастіше викрадали атовців та прикордонників, багатьох з них вивезли до Росії.

Про це виданню ZMINA розповів голова сільської військової адміністрації Микола Сікаленко.

Фото ZMINA: Микола Сікаленко

Голова сільської військової адміністрації Микола Сікаленко розповів, що зранку 24 лютого росіяни вже окупували Циркуни. Спочатку мешканці села навіть не помічали росіян, які туди зайшли. Спочатку там розмістилися підрозділи регулярної російської армії. У спілкуванні з мешканцями вони поводилися чемно та казали: “Мы пришли вас освобождать”. Пізніше в село зайшли еленерівці, які одразу почали пиячити та грабувати будинки.

Вони (еленерівці. – Ред.) вривались до будинків, перевіряли документи та все підряд трощили. Мене теж пограбували: забрали машину, зброю, гаджети, дорогий фотоапарат. Дружина казала, що нас грабували 3 дні поспіль”, – говорить Сікаленко.

Він також зауважив, що в селі вистачало колаборантів, які здавали своїх односельців росіянам. Одні відкрито співпрацювали з окупантами, а інші приховано. Деякі односельці разом з росіянами займалися мародерством. Коли вони ходили по селу, щоб затримати атовців або держслужбовців, у них були списки, написані від руки.

Я знаю, що в селі викрали приблизно 8 осіб, декого з них катували, комусь навіть зуби вибили. В основному росіяни викрадали атовців та прикордонників, багатьох з яких вивезли до Росії. Мене теж викрадали та тримали у кількох різних підвалах, перевозячи з одного місця в інше”, – повідомив голова селищної ради. 

За його словами, після 5 травня, коли росіяни відступили, вони почали нещадно обстрілювати село. Приблизно 30% будинків, які були зруйновані від обстрілів, вже неможливо відбудувати. Саме тоді загинуло найбільше мешканців селища – близько 50 людей.

У нас зона суцільного мінування, тому місцевим заборонено ходити в ліс. В мене навіть на городі була дистанційна міна, яка спрацювала вночі. На місці вибуху утворилась велика вирва, яку ми потім засипали. У ці дні дружина весь час поралась на городі, тому їй пощастило, що вона не вибухнула вдень”, – додав Сікаленко

Читайте також: “Пройдуть фільтрацію, і всіх відпустять”: у березні в Циркунах під Харковом окупанти викрали 9 чоловіків. Їхня доля досі не відома

Нагадаємо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить і Центр прав людини ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

 Такими злочинами вважають:

  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю;
  • примус цивільних чи військовополонених служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • взяття заручників;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи;
  • розграбування суспільної та особистої власності тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте про них нам на адресу: tp@humanrights.org.ua.

Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, заповніть онлайн-форму.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter