У секторі Газа обстріляли лікарню: ХАМАС каже, що загинули щонайменше 500 людей

Дата: 18 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

ХАМАС заявив, що Ізраїль ударив по лікарні Аль-Ахлі Араб у секторі Газа. Водночас армія Ізраїлю ЦАХАЛ переконана, що вибух стався через невдалий запуск ракети з боку Палестини. Зрештою, внаслідок обстрілу загинули щонайменше 500 людей, які перебували в медичному закладі.

Про це пише Times Of Israel.

Фото: Reuters

Міністерство охорони здоров’я ХАМАС повідомило, що у вівторок Ізраїль авіаударом влучив у лікарню Гази, переповнену пораненими. За даними відомства, могло загинути щонайменше 500 людей, ще сотні перебувають під завалами.

Проте, за повідомленнями палестинського МОЗ, у лікарні загинули щонайменше 200 людей.

Речник ізраїльської армії заявив, що триває розслідування щодо цієї інформації. Згодом ЦАХАЛ звинуватив у запуску ракети палестинське угруповання “Ісламський джихад”.

Ізраїльський телеканал i24 припустив, що це міг бути наслідок невдалого запуску ракети з боку ХАМАС. Такої ж думки OSINT-аналітики, які припускають, що на кадрах з Гази, найімовірніше, приземлення ракети ХАМАС, а не наслідки авіаційного удару ЦАХАЛ.

Єгипет, як і ХАМАС, звинувачує в ударі по лікарні Ізраїль.

Фото: Reuters

Очільник палестинської адміністрації Махмуд Аббас оголосив триденну жалобу за жертвами удару по лікарні. 

Міністерство закордонних справ Ізраїлю оприлюднило запис із трансляції телеканалу Al Jazeera, який задокументував момент, коли ХАМАС запустив ракету, що дала осічку і влучила в лікарню в Газі.

Головний дипломат Євросоюзу Жозеп Боррель заявив, що необхідно встановити відповідальних за удар.

“Новини, що надходять з баптистської лікарні Аль-Ахлі Араб у Газі, додають жаху до трагедії, що розгортається на наших очах уже кілька днів. Учергове за це доводиться розплачуватися ні в чому не винним мирним жителям”, – написав він.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу також прокоментував удар по лікарні Аль-Ахлі.

“Увесь світ повинен знати: на лікарню в секторі Газа напали варварські терористи в секторі Газа, а не ЦАХАЛ. Той, хто жорстоко вбив наших дітей, вбиває і своїх дітей”, – наголосив він.

На Близькому Сході тисячі людей вийшли на протести через атаку на лікарню Аль-Ахлі. Такі акції спалахнули в Йорданії, Туреччині, Лівані, Ірані та Іраку, Сирії. Вони стали відповіддю на удар по лікарні, який став найсмертоноснішим з початку війни. 

Нагадаємо, що ввечері 16 жовтня, у понеділок, ХАМАС оприлюднив відео молодої ізраїльтянки французького походження, яку утримують у заручниках у секторі Газа. На відео 21-річна Мія Шем каже, що отримала травму руки. 

Так, на 78-секундному відео видно, що травмовану руку Шем лікує невідомий медичний працівник. Дівчина каже, що перебуває в Газі, їй дають ліки й вона хоче повернутися додому. Незрозуміло, коли саме знято це відео і чи примушували її брати участь у зніманні. Аналіз New York Times свідчить про те, що деякі фрагменти були зняті ще шість днів тому.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter