У Румунії заборонили проводити тести на цноту на вимогу приватних осіб

Дата: 14 Травня 2023
A+ A- Підписатися

У Румунії заборонили перевірку дівчат і жінок на цнотливість на вимогу приватних осіб. Раніше такі тести проводили з метою розслідування кримінальних справ або на прохання батьків. Однак відтепер цю послугу можна робити лише на вимогу уряду.

Про це повідомляє видання Little Black Book.

Фото: Wonderzine

Скасуванню тесту сприяла кампанія #UnExaminable від креативної агенції DDB Romania, яку створили у партнерстві з Мережею запобігання та боротьби з насильством щодо жінок.

У рамках кампанії зняли відео, у якому дівчина підліткового віку проходить тест на цноту. У ролику вона розмірковує про незайманість до шлюбу й про те, що це важливо для її батька. А під час самого тесту вона плаче та думає про те, якою принизливою є процедура і вона відчуває, ніби її зґвалтували.

Після запуску кампанії з’явилася онлайн-петиція про скасування тестів на цнотливість, адресована Міністерству юстиції, Міністерству охорони здоров’я й Національному інституту судово-медичної експертизи. За тиждень вона зібрала понад 40 000 підписів. 

Керівна партнерка DDB Romania Роксана Меметеа наголосила, що скасування тестів на цноту – це “важливий крок до нормального життя”.

“Нашою метою було показати, що незайманість – це лише соціальна, культурна й релігійна концепція, яка відображає гендерну дискримінацію щодо дівчат і жінок, а також те, що ці тести не мають медичного значення й можуть завдати психологічної шкоди тим, хто їх проходить”, – зауважила креативна директорка DDB Romania Роксана Ніта.

Згідно з висновками ВООЗ, немає жодних наукових доказів того, що тест на цноту може визначити, чи був у жінки чи дівчини вагінальний секс. З медичної точки зору, точність такого обстежених дівчат і жінок становить менш як 10%. Отже, тест практично марний, а процедура може завдати травми обстежуваним. 

У 2019 році в Румунії тести на цноту становили 2% від усіх експертиз (тобто близько тисячі на рік) у підрозділах Інституту судової медицини ім. доктора Міни Міновічі (INML). 

Нагадаємо, що у жовтні 2022 року Косово криміналізувало тест на цноту. Відповідно до нового кодексу Косова, перевірка на цноту вважатиметься кримінальним правопорушенням. Уряд проголосував за це, оскільки така перевірка порушує основні права людини.

Віднині будь-хто, кого виявлять під час проведення таких тестів, ризикує бути засудженим за кримінальний злочин. Перевірка цноти відбувається разом з операцією з “відновлення” цноти перед весіллям. Ці операції проводяться у приватних клініках та нелегально у державній системі охорони здоров’я за оплату.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter