У Ростові відбувся перший суд над українкою Іриною Навальною, яку окупанти звинувачують у спробі теракту

Дата: 25 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

У Південному окружному військовому суді, що на Ростові-на-Дону, пройшло перше судове засідання у справі 25-річної мешканки Маріуполя Ірини Навальної. Дівчину звинувачують у спробі вчинення теракту та незаконному зберіганні вибухівки (стаття 222.1 КК РФ).

Про це повідомляє російське видання “Медіазона”.

Ірина Навальна в Південному окружному військовому суді 23 листопада 2023 року. Фото: Олександра Астахова / Медіазона

Згідно з матеріалами справи, затримання відбулося 28 жовтня 2022 року. Проводилося воно співробітниками Федеральної служби безпеки РФ. Хоча, за словами самої Навальної, її арештував УБОЗ, і відбулося це не 28 жовтня, а 27 вересня.

За версією обвинувачення, у вересні 2022 року під час проведення “референдуму” Навальна збиралася влаштувати “теракт”. Він мав бути здійснений біля окупаційної адміністрації Маріуполя, а його метою була демонстрація “протесту проти суверенітету ДНР”. Для цього вона почала “співпрацювати” з представником українських спецслужб. У серпні, коли Навальна перебувала у Запоріжжі, вона отримала від спільника 25 тисяч гривень на купівлю велосипеда. Транспортний засіб  їй був потрібен для того, щоб “перевозити саморобний вибуховий пристрій”. За словами прокурора, після скоєння теракту Навальна мала нібито отримати від представника спецслужб ще 100 тисяч гривень.  

Сторона обвинувачення каже, що спільник Ірини відправив саморобну вибухівку до Маріуполя, де сховав її у “нежитловому приміщенні”. Він же визначив місце та дату теракту – 27 вересня 2022 року (останній день “референдуму”).

Навальна мала забрати вибухівку, зберігати її у квартирі та у потрібний час привезти її велосипедом до будівлі адміністрації Приморського району. Там вона повинна була її закласти, а потім дистанційно підірвати. Вибуховий пристрій був без пульта дистанційного керування, тому вона мала повернутися за ним, а потім на відстані 150-200 метрів привести його в дію”, – зазначає сторона обвинувачення.

Як стверджує прокурор, вранці 27 вересня Ірина нібито “привезла” вибуховий пристрій до виборчої дільниці, розташованої у Приморській райадміністрації. “Заклавши” вибухівку, дівчина поїхала за пультом. Поки її не було, його випадково знайшли правоохоронці. Згодом затримали саму Навальну, у якої “знайшли” пульт дистанційного керування.

Під час свого виступу у суді Ірина розповіла, що народилася у Маріуполі, де жила з мамою та бабусею. Вона навчалася у Приазовському державному технічному університеті й одночасно підпрацьовувала продавчинею в магазині. Після закінчення університету вона проходила стажувалася за отриманою спеціальністю.

Як передає кореспондент із залу суду, Навальна своєї провини не визнає.

Нагадаємо, 25-річну мешканку Маріуполя Ірину Навальну російські окупанти незаконно арештували 27 вересня 2022 року. Її звинуватили у тому, що вона нібито намагалася підірвати одну з виборчих дільниць під час проведення фейкового референдуму про приєднання окупованих територій до Росії. Дівчину незаконно утримували в Донецькому СІЗО понад рік поки не перевезли до Ростова-на-Дону.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter