У Росії за дискримінацію працедавець заплатить трансґендерній жінці 1,8 млн рублів

Дата: 18 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Міський суд Санкт-Петербурга залишив чинним рішення про дискримінацію трансґендерної жінки, яку після зміни статі в документах звільнили з роботи, посилаючись на список “заборонених для жінок професій”. 

Про це повідомляє російська ЛГБТ-група “Вихід”, яка надавала потерпілій юридичну підтримку.  

У публікації групи йдеться про те, що в липні 2017 року Анастасію Васильєву звільнили з посади друкарниці після того, як вона змінила ґендерний маркер у документах. Формально працедавець послався на список 456 професій, заборонених для жінок. 

Після цього Васильєва звернулася до ЛГБТ-групи “Вихід” по юридичну допомогу та подала судовий позов до друкарні. Жінка вимагала визнати звільнення незаконним та дискримінаційним, її саму поновити на посаді й стягнути компенсацію моральної шкоди в 50 тисяч рублів. 

Спочатку районний суд відмовив Васильєвій у позові, не побачивши факту дискримінації. Після цього “Вихід” оскаржив це рішення в Міському суді, який у квітні 2018 року залишив його без змін. І тільки в грудні того ж року президія Міського суду скасувала всі судові акти та скерувала справу на новий розгляд. 

Під час нього експертиза показала, що позивачка може виконувати роботу друкарниці й жодних протипоказань для цього немає: перелік професій, заборонених для жінок, пов’язаний тільки з охороною материнства у вузькому сенсі, народженням і турботою про щойно народжену дитину і тільки на цей період. В інших випадках – ні.

9 квітня 2019 року суд визнав звільнення незаконним, відновив позивачку на посаді та ухвалив виплатити їй 10 тисяч компенсації моральної шкоди та 1 850 000 рублів компенсації за час вимушеного прогулу.

Компанія-відповідач натомість спробувала оскаржити рішення суду, однак Міський суд повністю відмовив їй в апеляції.  

“Суд підтримав нашу позицію: кожна жінка має право на вибір професії, а абсолютна заборона на нього, встановлена в Росії списком професій, заборонених для жінок, – вияв дискримінації. І нехай поки цей перелік не скасовано, постраждалі від його застосування трансґендерні жінки можуть домогтися захисту в національних судах”, – коментує правовий радник ЛГБТ-групи “Вихід” Макс Оленич та додає, що, на його думку, таке рішення надасть сили й упевненості трансґендерним людям у захисті своїх прав у Росії. 

Нагадаємо, що у 2018 році експерти правозахисного ЛГБТ-центру “Наш світ” зафіксували 24 випадки дискримінації ЛГБТ-українців у сфері зайнятості. Водночас із 2017 року в Україні заборонено будь-яку дискримінацію у сфері праці, зокрема й залежно від статі, сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності людини. Цього ж року також скасували список із понад 450 заборонених для українок професій.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter