Росіянин заплатить мільйон рублів за два повідомлення в соцмережі: це перший вирок у РФ за “фейки” про війну в Україні

Дата: 03 Червня 2022
A+ A- Підписатися

У Росії ухвалили перший вирок за поширення “фейкової” інформації про війну проти України: забайкальський підприємець Петро Мильников виплатить за два повідомлення у чаті штраф у мільйон рублів (близько 475,8 тисячі гривень станом на 3 червня 2022 року).

Про це пише “Медуза”.

Петро Мильников

Кримінальну справу на чоловіка завели після того, як він опублікував у своєму чаті “Ми живемо на руїнах” документи, які й так ширилися інтернетом, на тему повномасштабного вторгнення РФ в Україну. У першому йшлося про те, що трупи загиблих російських військових спалюватимуть. У другому – що на війну забиратимуть хлопців із так званої юнармії, як тільки їм виповниться 18 років.

За словами засудженого, селище, де він мешкає, невелике, то в чаті були присутні місцеві поліцейські, прокурор і представники ФСБ. На думку Мильникова, одни із них і завів справу на нього.

Документи чоловік опублікував 5 березня, 15-го знайомі повідомили йому, що він “перебуває в розробці”. 

Затримали підприємця 28 березня дорогою на роботу — до міністерства оборони, де він займався тепломережами. Цього ж дня у його квартирі провели обшук.

Мильникова змусили “для звіту” записати відео, на якому він каже, що визнає свою помилку. Дали державного адвоката, але його послугами він не користувався, просто написав зізнання.

Наприкінці травня суд визнав Мильникова винним і призначив штраф. Росіянин заявив, що подаватиме апеляцію, щоб зменшити суму покарання, проте тікати з країни не буде.

Роскомнагляд почав інтенсивно боротися з інакомисленням з початком широкомасштабного вторгнення в Україну. 24 лютого регулятор наказав всім ЗМІ використовувати лише офіційні, санкціоновані державою джерела інформації, інакше їм загрожуватиме суворе покарання за поширення “фейкових новин”. Слова “війна”, “вторгнення” та “напад” заборонені до використання при описі військових дій Росії в Україні. Дозволено використовувати лише слово “спецоперація”.

Згодом ухвалений федеральний закон від 4 березня 2022 року №32-ФЗ спричинив масовий відхід іноземних ЗМІ з Росії та припинення діяльності незалежних російських ЗМІ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter