Росіян у гомофобному відео закликають голосувати за поправки до Конституції

Дата: 03 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Російське “Федеральне агентство новин” (РІА ФАН) та медіагрупа “Патріот” і Низка ЗМІ пише, що її пов'язують з близьким до Володимира Путіна бізнесменом Євгеном Пригожиним. створили агітаційний ролик, у якому показано недалеке майбутнє, де геї отримали можливість усиновлювати дітей. Такий розвиток подій у відео подано в негативному контексті, а його причина неухвалення в країні поправок до 72-ї статті Конституції РФ, у яких пропонувалося закріпити поняття шлюбу як союзу чоловіка і жінки.

Про це повідомляє “Медуза”. 

Так, у ролику показано співробітницю дитячого будинку, яка записує відео і радіє тому, що пара всиновлює хлопчика.

Спочатку в кадрі з’являється лише “батько”, але згодом дитина питає: “А де моя мама?” Герої відео виходять на вулицю, й “батько” вказує на іншого чоловіка: у нього підведені очі та демонстративно жіночна поведінка. Чоловік показує хлопчикові дитячу сукню. У цей момент одна зі співробітниць агресивно “спльовує” вбік, грає сумна музика, а на тлі звучить слоган: “Таку Росію ти вибереш? Виріши майбутнє країни, голосуй за поправки до Конституції”. 

Згодом видання Coda розшукало актора, що знявся в ролику РІА ФАН та “Патріота”. Олександр Філімоненко зіграв “маму” і каже, що не розраховував, що ролик вийде резонансним. Він підкреслив, що образити нікого не хотів, а також зазначив, що голосуватиме проти поправок. 

Що саме потрібно буде робити в ролику, за його словами, розповіли тільки на знімальному майданчику:

“О шостій ранку написала знайома, запропонувала потрібно нетрадиційної орієнтації хлопця зіграти. Я кажу: “Чому ні? Можна спробувати, тим більше зараз криза”. Вже другий ролик знімаємо. Я в цьому ж амплуа. Це буде серія, але я граю тільки у двох”. 

Ролик набув резонансу та спричинив звинувачення в гомофобії. Натомість очільник медіагрупи “Патріот” Микола Столярчук заявив, що не згоден з такою оцінкою: “Основний сенс це не боротьба з ЛГБТ-спільнотою, а захист інституту сім’ї як союзу чоловіка і жінки”. Він додав, що, на його переконання, одностатевим батькам не можна всиновлювати дітей.

Водночас активісти російської ЛГБТ-групи “Стимул” назвали це відео провокаційним і таким, що розпалює ненависть до одностатевих пар. Вони звернулися до Слідчого комітету та прокуратури з вимогою провести перевірку щодо творців ролика, який, на їхню думку, “розпалює ненависть і ворожнечу до групи осіб за ознакою належності до соціальної групи ЛГБТ, принижує гідність людини, є відверто дискримінаційним за своєю суттю”. Активісти також попросили Роскомнагляд заблокувати відео.

Нагадаємо, що раніше Уповноважений президента України з прав дитини Микола Кулеба вдався до гомофобії в дописі на своїй сторінці у фейсбуку, порівнявши ЛГБТ-родини з ґвалтівниками та назвавши їх однією із загроз, яку становить сурогатне материнство.

Згодом Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова вказала, що висловлювання Кулеби є мовою ворожнечі, та закликала його вибачитися. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter