У Росії суд продовжив запобіжний захід бранцям Кремля в справі “Хізб ут-Тахрір”

Дата: 01 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Південний окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону 31 травня продовжив утримання під вартою Ремзі Бекірову, Різі Ізетову, Фарходу Базарову, Раїму Айвазову й Шабану Умерову до 16 вересня цього року.

Про це повідомляє громадське об’єднання “Кримська солідарність”

Ремзі Бекіров

Адвокати бранців Кремля просили суд про зміну запобіжного заходу на інший, який не був би пов’язаний з позбавленням волі.

За словами захисника Едема Семедляєва, прокурор не оприлюднив жодної причини, через яку потрібно було б продовжувати запобіжний захід

“Усі підстави, озвучені раніше, відпали. Всі матеріали справи зібрано, багато свідків допитано. Я не почув, якими доводами прокурор обґрунтовує своє клопотання. Нам дуже складно заперечувати проти необґрунтованого клопотання”, – сказав він.

Громадський журналіст Ремзі Бекіров зазначив, що арешт кримських татар у цій кримінальній справі незаконний з погляду як російського, так і міжнародного законодавства.

За його словами, визнання партії “Хізб ут-Тахрір” терористичною Верховний суд РФ ухвалив з порушеннями російських законів і воно не може вважатися легітимним, оскільки в суді не було відповідача, а саме рішення досі не опубліковано.

Крім того, він також нагадав, що з погляду міжнародного законодавства заарештовані кримчани – громадяни України, а отже щодо них потрібно застосовувати Четверту Женевську конвенцію.

“Люди, які перебувають у цьому акваріумі, сидять не тому, що вони когось убили чи щось підірвали або намагалися щось захопити, як нам кажуть. Вони сидять за свій активізм. Більшість політв’язнів у нашій справі – активісти громадського об’єднання “Кримська солідарність”, яке надавало допомогу політв’язням”, – сказав Бекіров.

“Я сам громадський журналіст, висвітлював усі події, що відбувалися після 2014 року: залякування, тортури, вбивства і сотні кримінальних справ проти інакодумців у Криму. Це стосується не тільки “Хізб ут-Тахрір”, а й Української православної церкви, “Свідків Єгови” та інших журналістів. Серед нас є й правозахисники, і волонтери, які допомагали сім’ям матеріально і фізично. Наш арешт пов’язую саме з тиском влади на активізм. Видно, що на сьогодні люди, які намагаються розповісти правду, не застосовуючи насильства і не порушуючи закону, перебувають на лаві підсудних”, – додав він.

Нагадаємо, згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 103 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 48 політв’язнів уже дістали вироки в кримінальних справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter