У Росії суд повернув справу правозахисника Олега Орлова до прокуратури: звинувачення вимагає для нього три роки колонії замість штрафу

Дата: 15 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Московський міський суд повернув до прокуратури справу співголови правозахисного товариства “Меморіал” Олега Орлова за звинуваченням у повторній “дискредитації” армії: раніше йому призначили штраф 150 тисяч рублів, але обвинувачення вимагає реального ув’язнення.

Про це повідомили у телеграм-каналі “Меморіалу”.

Олег Орлов. Джерело: росЗМІ

Запобіжний захід Орлову у вигляді підписки про невиїзд залишили в силі.

Орлов під час засідання виступив проти повернення його справи на досудову стадію, нагадавши, що під час розгляду обидві сторони довго доводили свої позиції.

“І ось тепер пропонується повернути справу назад. Очевидно, для того, щоб доопрацювати і з дуже великою ймовірністю посилити мені покарання”, — сказав правозахисник.

Він також заявив, що вважає звинувачення у дискредитації неконституційним і не розкаюється.

Напередодні засідання апеляційної інстанції, 12-го та 13 грудня, у світі, зокрема в Австралії, Канаді, США, багатьох країнах Європи, десятки людей вийшли на вулиці на знак підтримки Орлова та російських політв’язнів, повідомили в інстаграмі “Меморіалу”.

Акція на підтримку Олега Орлова. Джерело: інстаграм @memorial.hrc

Нагадаємо, що “Меморіал” – найстаріша правозахисна організація на території Росії, яка виникла ще в роки СРСР. Російська влада ліквідувала її в грудні 2021 року – незадовго до повномасштабного вторгнення в Україну. Українські правозахисники, які виступили тоді із засудженням, наголошували, що центр “лишався чи не єдиним потужним осередком громадянського суспільства та паростком спротиву авторитаризму в Росії”.  

Справу щодо Орлова відкрили через репост, який той зробив у соцмережах: він передрукував матеріал французького видання, якому дав коментар. У тексті Орлов серед іншого розмірковував про те, як у різних країнах приходять до влади фашистські режими.

У його коментарі є такі слова: “Їм хотілося фашизму. Вони його отримали”, якими він засуджує війну Росії проти України.

Російська прокурорка Світлана Кільдішева вимагала провести психіатричну експертизу правозахиснику, бо, на її думку, “загострене почуття справедливості” в нього є симптомом розладу. 

Торік Орлова вже двічі штрафували за “дискредитацію”: вперше за акцію, під час якої він вийшов із плакатом з написом “Божевільний Путін штовхає світ до ядерної війни”, а вдруге за акцію з плакатом “СРСР 1945 – країна, яка перемогла фашизм. Росія 2022 – країна фашизму, що переміг”.

Правозахисник також виходив на Красну площу, звертаючись до співгромадян із плакатом: “Наше небажання знати правду та наше мовчання робить нас співучасниками злочинів”.

Раніше ZMINA розповідала про історика та голову карельського “Меморіалу” Юрія Дмитрієва. Наприкінці 90-х він віднайшов поховання жертв розстрілів у Сандармосі, де співробітники НКВС убили понад тисячу представників української культурної еліти. Після цього Дмитрієву почали надходити погрози, а тепер уже в ув’язненні його катують, поміщаючи до ШІЗО за надуманими причинами. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter